Ο Αγιος Γέροντας Ιωσήφ ο ησυχαστής καταχειροκροτήθηκε από 2.000 λαού στην Αθήνα

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη –ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Πάνω από 2.000 Αθηναίοι, υπουργοί, μητροπολίτες, απλοί κληρικοί, μοναχοί  και λαός έδωσαν παρών στην αποψινή βραδιά στη μεγαλύτερη αίθουσα-ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – του Μεγάρου Μουσικής  για να τιμήσουν τον , να ακούσουν λόγους από τους πνευματικούς απογόνους του Αγίου γέροντα και να χειροκροτήσουν όλοι μαζί το πνευματικό μεγαλείο και τους ασκητικούς αγώνες του.

Κατάθεση ψυχής από το πνευματικό ΄΄εγγόνι ΄΄ γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό.

Υπενθυμίζω ότι, ήδη έχει προαναγγελθεί η Αγιοκατατάξη του γέροντα Ιωσήφ και επρόκειτο να γίνει πράξη στην επερχόμενη Σύνοδο του Νοεμβρίου. Αυτό έδωσε και μία διαφορετική αίγλη στην εκδήλωση που του ετοίμασαν τα πνευματικά εγγόνια του στη Μονή Βατοπαιδίου και ο γέροντας Εφραίμ, η αποψινή ομιλία του οποίου ήταν μία κατάθεση ψυχής από όσα του διηγήθηκε ο πνευματικός πατέρας του, ο γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός αλλά και ο Παπα-Εφραίμ ο Κατουνακιώτης. Και οι δυο γέροντες είχαν πνευματικό καθοδηγητή τον Αγιο γέροντα Ιωσήφ που οι  λόγοι του αποτελούν  πλέον ένα σύγχρονο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετειακής εκδόσεως της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, «Επιστολές και Ποιήματα (60 χρόνια από την κοίμηση του)»,

΄΄Το Αγιον Ορος προσφέρει Αγίους΄΄

«Το Άγιον Όρος λέγεται άγιον διότι προσφέρει Αγίους στην Εκκλησία και νομίζω σε αυτόν τον κυκεώνα σήμερα που ζούμε, έρχεται το να αποδείξει και να μαρτυρήσει ότι ο Ιησούς Χριστός και χθες και σήμερα ο Αυτός και έρχεται να πει με στεντόρεια φωνή ότι ο σκοπός του ανθρώπου είναι ο αγιασμός και η θέωση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Γέροντας Εφραίμ.
«Αυτοί οι τέσσερις όσιοι που είναι για εμάς οδοδείκτες οπωσδήποτε θα επηρεάσουν ζωή της Εκκλησίας και με τις πρεσβείες τους θα προχωρήσουμε και μέσα μας θα έχουμε την βεβαιότητα ότι ζούμε τον αληθινό τρόπο ζωής διότι λατρεύουμε τον αληθινό Θεό. Το μήνυμα του Γέροντος Ιωσήφ είναι πως είναι μεθ’ υμών ο Θεός» συμπλήρωσε ο Γέροντας Εφραίμ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Ιεράρχες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και πλήθος κόσμου.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Καθηγουμένος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Ο κ. Διαματάρης εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη .

Στον σύντομο  χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστού  λέγοντας: «Αυτός ο Γέροντας, όπως διαπίστωσα και από τις επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος, είναι ένας από τους σύγχρονους Αγιορείτες Αγίους, που με την ζωή και την παρουσία του βοήθησε πολύ και μοναχούς και λαϊκούς στην άσκηση της προσευχής και με τα πνευματικά του παιδιά ανανέωσε το έμψυχο και άψυχο υλικό στο Περιβόλι της Παναγία».

Η παρουσίαση του τόμου έγινε από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου απένειμε ύμνους προς τιμήν του μακαρίου Γέροντος.
Στο τέλος προβλήθηκε ντοκιμαντέρ/ταινία για τη ζωή του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού. Το ρόλο του Γέροντος Ιωσήφ υποδύεται ο αμερικανός ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον, κάτοχος πέντε βραβείων Έμμυ, ο οποίος και παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

 

 

 

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου (αριστερά πάνω) και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας

 tilegrafima.gr