Μεγαλοπρεπής εορτασμός για την Παναγία Ελαιοβρύτισσα στο Βατοπαίδι

Loading...


ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κάθε τιμή εορτάστηκε η στην προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου, Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπου.

Παρουσία πλήθος πιστών σήμερα το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ακολούθησε το αγιορείτικο κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής κατά τη διάρκεια του οποίου ο Βατοπαιδινός Καθηγούμενος αναφέρθηκε στα θαύματα της Παναγίας Ελαιοβρύτισσας που ξεκινάνε από τον 14ο αιώνα όταν η Μονή είχε μείνει χωρίς λάδι.

Εκεί που φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Ελαιοβρύτισσας δίπλα υπάρχουν τα πυθάρια τα οποία με θαυμαστό τρόπο γέμισαν λάδι !

Χτες το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και μεταφορά της θαυματουργής εικόνας στο Καθολικό της Μονής όπου βρίσκεται έως τώρα.

Η Εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας χρονολογείται στον 14ο αιώνα και βρίσκεται στο δοχειό της μονής. Από εκεί μεταφέρεται στο καθολικό την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει.

Η παράδοση αναφέρει το εξής θαύμα· Σε μια περίοδο ελλείψεως λαδιού στην μονή, ο όσιος Γεννάδιος, δοχειάρης της μονής, άρχισε να εξοικονομεί το λάδι δίνοντας μόνο για χρήση της εκκλησίας. Ο μάγειρας όμως διαμαρτυρήθηκε στον ηγούμενο, και ο τελευταίος διέταξε τον όσιο να δίνει αφειδώς λάδι στην αδελφότητα, ελπίζοντας στην πρόνοια της Κυρίας Θεοτόκου. Οταν μια μέρα πήγε στο δοχειό ο όσιος Γεννάδιος, είδε το λάδι να ξεχειλίζει από την λάρνακα και να έχει φθάσει ως την πόρτα. Εκτοτε η εικόνα έχει μία θαυμάσια ευωδία.tilegrafima.gr