Η ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου Αρχιμ. Ευλογίου στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη

Με την συμμετοχή 800 περίπου κληρικών και προσκυνητών πραγματοποιήθηκε στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος, χθες Κυριακή, η ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτη κ. Ευλογίου.

Κατά την πανάρχαια αγιορειτική παράδοση την ηγουμενική ράβδο παρέδωσε στον νέο Καθηγούμενο ο αντιπρόσωπος της πρώτης Μονής του Μεγίστης Λαύρας Ιερομόναχος Νικόδημος.

Η ενθρόνιση έγινε στην αρχή της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε και στις δύο γλώσσες (ελληνικά και ρωσικά), ενώ το βράδυ του Σαββάτου τελέστηκε εξάωρη αγρυπνία.

Στην ενθρόνιση η Ιερά Κοινότητα εκπροσωπήθηκε από τους αντιπροσώπους έξι Μονών (δύο από αυτούς μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους), καθώς και τον Αρχιγραμματέα της Ιερομόναχο π. Θεόφιλο. Παρέστησαν επίσης ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμανδρίτης κ. Μεθόδιος και αντιπρόσωποι τεσσάρων ακόμη Μονών.

Διαβάστε εδώ:  Οι Κασσάνδρες δεν επιβεβαιώθηκαν για τις εκλογές της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονα

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε στην ενθρόνιση ο Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο οποίος και απεύθυνε σύντομη συγχαρητήρια προσφώνηση στον νέο Καθηγούμενο, ενώ την Ρωσική Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Α. Ποπώφ, ο οποίος και διάβασε μηνύματα του Προέδρου κ. Β. Πούτιν και του Πρωθυπουργού κ. Ντ. Μεντβέντεβ.
Στην Θεία Λειτουργία πρόεστη ο Μητροπολίτης της Ρωσικής Εκκλησίας κ. Νίκων της Μητροπόλεως Αστραχάν και Καμιζιάκ, ενώ συμμετείχαν δύο ακόμη Ρώσοι αρχιερείς.

Ο νέος Ηγούμενος στον ενθρονιστήριο λόγο του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Βρίσκομαι στον Ηγουμενικό Θρόνο όχι με την δική μου βούληση, αλλά από την πρόνοια του Θεού και την αγάπη των πατέρων της Μονής για τους οποίους φέρω μεγάλη ευθύνη».

Πηγή φωτογραφιών: aforit.info

2410agoros-1 2410agoros-2 2410agoros-3 2410agoros-5 2410agoros-6 2410agoros-7 2410agoros-8 2410agoros-9 2410agoros-10 2410agoros-11 2410agoros-12 2410agoros-13 2410agoros-14 2410agoros-15