ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ: Ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος, αφίχθη στις 31 Μαΐου 2025 στο Σαράγεβο. Συνοδευόταν από τον μοναχό Τόμο της Μονής Χιλανδαρίου.
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα ιστορικό γεγονός, καθώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένο προηγούμενο επίσκεψης Ηγουμένου της Μονής Χιλανδαρίου στο Σαράγεβο.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Ηγούμενος Μεθόδιος επισκέφθηκε πρώτα τον Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο στην κατοικία του στο Σαράγεβο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είχε χειροτονήσει τον τότε ιεροδιάκονο Μεθόδιο σε ιερομόναχο το 1997.
Στην υποδοχή και την εγκάρδια συνομιλία παρευρέθηκαν και μέλη της Επιτροπής Υποδοχής του Ηγουμένου. Ο Μητροπολίτης καλωσόρισε με ιδιαίτερη θέρμη τον Ηγούμενο, εκφράζοντας τη χαρά του και τόνισε: «Η σημερινή ημέρα είναι μεγάλη και ιστορική, τόσο για μένα προσωπικά όσο και για ολόκληρη τη Μητρόπολή μας. Είναι η πρώτη φορά που Ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου επισκέπτεται τη Μητρόπολή μας.
Σας ευχαριστούμε που μας φέρατε την ευλογία του Χιλανδαρίου, του Αγίου Σάββα, του Μυροβλύτη Συμεών και όλων των αγίων πατέρων της Μονής. Οι δεσμοί μεταξύ της Μητρόπολής μας και της Μονής Χιλανδαρίου είναι βαθιοί και χαιρόμαστε που αυτοί διατηρούνται και ανανεώνονται μέχρι και σήμερα.
Μας συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλοί πιστοί μας, ακόμα και με τα πόδια, προσκυνούν το Χιλανδάρι. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο Σωματείο Πολεμικών Αναπήρων, που κάθε χρόνο διοργανώνει πεζή προσκύνηση στο μοναστήρι. Αυτή η αγάπη και αφοσίωση αντανακλάται σήμερα με τη δική σας παρουσία».
Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αγάπη του προς τον ευσεβή λαό της Μητρόπολης Δαμπροβοσνίας, αλλά και για τη μακρόχρονη και πιστή διακονία του στη μεγαλύτερη σεπτή Σερβική Ιερά Μονή, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος απένειμε στον Ηγούμενο Μεθόδιο τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Πέτρου του Δαμπροβοσνίου.
Κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου του Δήμου Ανατολικής Ίλιτζα, κ. Μαρίνκο Μπόζοβιτς, και στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ημέρες του Χιλανδαρίου στην Ανατολική Σαραγεβία», ο Ηγούμενος Μεθόδιος επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Δαμπροβοσνίας και την Ανατολική Σαραγεβία.
Την επόμενη ημέρα, ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Ηγούμενος της βασιλικής και παλαιφάτου Μονής Χιλανδαρίου, τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου του Οστρόγκ στην περιοχή Βέλινε. Συλλειτούργησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι-σταυροφόροι Μιλομίρ Κόβατς, Μπόσκο Τόσοβιτς, Μλάντεν Ντρομπνιάκ και Βελεμίρ Ντιβλιανόβιτς, ο πρωτοπρεσβύτερος Μποζιντάρ Τάνοβιτς, ο ιερέας Βιντάκ Βουγιαντίνοβιτς και ο διάκονος Μποζιντάρ Βασίλιεβιτς. Έψαλε η χορωδία «Σλόγκα».
Στην ομιλία του προς το πλήθος των πιστών, ο Ηγούμενος Μεθόδιος τόνισε: «Μεγάλη ευλογία και χαρά είναι το να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο που μου έδωσε την ευλογία να τελέσω σήμερα τη Θεία Λειτουργία. Εκείνος ήταν που με χειροτόνησε ιερομόναχο το 1997, στη Μονή Χιλανδαρίου. Αυτό δημιουργεί έναν ιδιαίτερο, προσωπικό δεσμό μεταξύ μας, και μέσω εκείνου, έναν δεσμό και με όλους εσάς.
Είστε ένας λαός που με την παρουσία και την πίστη του μαρτυρεί την μαρτυρική μας ιστορία και τη δόξα του σερβικού και αγιοσαββίτικου ονόματος. Διατηρήσατε την αγιοσαββίτικη και αγιοσυμεωνική πίστη όπως την ακούμε σήμερα στο Ιερό Ευαγγέλιο: “Τα λόγια που μου έδωσες, τα έδωσα σ’ αυτούς, κι αυτοί τα δέχτηκαν και κατάλαβαν πραγματικά ότι από σένα προήλθα, και πίστεψαν ότι εσύ με έστειλες. Εγώ προσεύχομαι γι’ αυτούς· δεν προσεύχομαι για τον κόσμο” (Ιω. 17,9). Σήμερα προσευχηθήκαμε για όλους εσάς και για ολόκληρο το Σερβικό Γένος στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου του Οστρόγκ, ο οποίος είχε περάσει έναν χρόνο στο Χιλανδάρι πριν γίνει αρχιερέας.
Δεν είναι τυχαίο που είμαι σήμερα μαζί σας, ιδιαίτερα καθώς τιμούμε σήμερα την Κυριακή των Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, και παράλληλα γιορτάζω την 15η επέτειο της ενθρόνισής μου στον ηγουμενικό θρόνο της Μονής Χιλανδαρίου. Ευχαριστώ την αδελφότητα, τους πατέρες και όλους εσάς για την αγάπη και τη φιλοξενία».
Ο Ηγούμενος Μεθόδιος χάρισε σε κάθε πιστό από μία εικόνα και το προσωπικό του ευλογημένο αντίδωρο. Ακολούθως, στον ναΐσκο του Αγίου Δημητρίου, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των πεσόντων στρατηγών και στρατιωτών του τελευταίου πολέμου, που θυσιάστηκαν για την πίστη και την πατρίδα.