Απόφαση-βόμβα της Ιεράς Συνόδου: «Μόνο με άδεια της Συνόδου θα έρχονται οι Αγιορείτες στις μητροπόλεις μας»

Γιώργος Θεοχάρης
Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη: Μόνο με άδεια της θα μπορούν εφεξής  Ηγούμενοι,Ιερομόναχοι και απλοί μοναχοί του Αγίου Όρους να επισκέπτονται και να πραγματοποιούν ομιλίες σε μητροπόλεις και Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ορίζει  η πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει ιστορικές εξελίξεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Ελλάδας και βεβαίως  και μεταξύ της Αθωνικής Πολιτείας. Ουσιαστικά κηρύχτηκε ένας «πόλεμος» μεταξύ  των θεσμών της Ορθόδοξης Εκκλησίας που ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει. Ήδη στο Αγιο Όρος γίνονται ζυμώσεις για την αντίδραση τους. Σαν βόμβα φαίνεται να έπεσε η απόφαση και στο Φανάρι που αναζητά αιτίες και αφορμές.

Η συνοδική απόφαση στάλθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και κοινοποιήθηκε ήδη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την  Ιερά Κοινότητα και σε όλες της Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Ηγούμενος του Αγίου Όρους εξήγησε ότι αυτό ουδέποτε συνέβη στην ιστορία των σχέσεων Εκκλησίας Ελλάδας και Αγίου Όρους και απέδωσε αυτή την εξέλιξη σε άλλους παράγοντες.

«Δεν αφαιρούνται αρμοδιότητες από τους μητροπολίτες. Αλίμονο. Επειδή η Σύνοδος όμως πρέπει να γνωρίζει  τι γίνεται στις μητροπόλεις θα παραχωρούμε  μία άδεια καθαρά  για τυπικούς λόγους»,  εξήγησε στο   ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μητροπολίτης της Αττικής.

 

 tilegrafima.gr