Αγρυπνία για τον Αγιο Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη στο Αγιορείτικο Μετόχι στο Βύρωνα

Loading...


Του Γιάννη Παπανικολάου –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ : Στο τελέστηκε προχθές το βράδυ, ιερά αγρυπνία, κατά το αγιορειτικό τυπικό, προς τιμήν του προσφάτως .

Κατ᾽ αυτήν εψάλη με κατάνυξη η ακολουθία του Αγίου, την οποία συνέγραψε και μελοποίησε ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.

Ο Όσιος Ιερώνυμος, μετά από μακρά παραμονή και άσκησή του στο Άγιον Όρος διακόνησε επί 27 συναπτά έτη στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα, ως Οικονόμος του, όπισθεν δε του ιερού Ναού της Αναλήψεως βρίσκεται και σήμερα ο τάφος του Αγίου. Αμέσως μετά την επίσημη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την 27η Νοεμβρίου 2019, τόσο στην κυρίαρχο Ι. Μονή της Σιμωνόπετρας, όσο και στο Μετόχι της Αναλήψεως στον Βύρωνα, οργανώθηκε και αυξήθηκε το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών και εκδηλώσεων προς τιμήν του νέου Αγίου Ιερωνύμου, χάριν των προσερχομένων προσκυνητών.

Καθημερινά ο Ναός του Μετοχίου, παραμένει ανοιχτός για πολλές ώρες ώστε οι πιστοί να μπορούν να προσκυνούν τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου και την σεπτή Εικόνα του, που εκτέθηκαν στο κέντρο του Ναού.

Την αγρυπνία παρακολούθησαν πολλοί πιστοί κάθε ηλικίας με βαθειά συγκίνηση, καθώς αρκετοί από αυτούς – οι πιο ηλικιωμένοι – όχι απλώς γνώρισαν τον Άγιο Ιερώνυμο, αλλά έζησαν κοντά του, τον είχαν Πνευματικό τους και γεύτηκαν την πατρική του αγάπη, την φωτεινή καθοδήγηση και συμπαράστασή του στα νεανικά τους χρόνια, χρόνια προσφυγιάς, κατοχής και πολλών δυσκολιών.

Διαβάστε εδώ:  Στο Βατοπαιδινό Μετόχι με τους ρωσόφωνους της Πόλης ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η επίσημη κατ’ έτος εορτή του νέου Αγίου καθορίστηκε την 9η Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του, οπότε και θα γίνουν οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις της αγιοκατατάξεώς του.

Οι παλαιότεροι, οι οποίοι και παρευρίσκονταν κατά την ώρα της ανακομιδής, ενθυμούνται ότι μία άφατη ευωδία απλώθηκε τότε σε όλο τον λόφο της Αναλήψεως και όλος ο κόσμος με ιερή λαχτάρα έσπευσε να πάρει ως ευλογία κάτι από τον τάφο του Αγίου, λίγο χώμα, ένα κομμάτι από το ράσο ή από τα άμφιά του.

Η σκέπη και ευλογία του Αγίου Ιερωνύμου παραμένει ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο του αγιορειτικού τούτου Ιερού Μετοχίου, πού τόσο αγάπησε και φρόντισε ο ιδιος, με την αγία παρουσία και προσφορά του.

Ïðéóèüôõðïò: Ðíåõìáôéêïß ðáôÝñåò ÁíáëÞøåùò: Éåñþíõìïò, Ìåèüäéïòtilegrafima.gr