Αγιο Ορος: Η εορτή του Αποστόλου Θωμά (ΦΩΤΟ)

Loading...


Γέρων Φίλιππος Ιερομόναχος Θωμάδων
Με τη Χάρη κι ευλογία του Θεού, της Παναγίας και του εορτάσαμε και εφέτος την εορτή του Ησυχαστηρίου μας, τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Θωμά.

Είχαμε την ευλογία κατά τη διάρκεια της ολονυχτίου Αγρυπνίας να προσκυνήσουμε μικρό τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Θωμά. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως η Κάρα του Αγίου εβρίσκεται στο νησί της Πάτμου στη Μονή του Αγίου Χριστοδούλου και αποτελεί μέγα θησαυρό της Μονής.

Εφέτος ετελέστηκε το τριετές μνημόσυνο του αειμνήστου γέροντος Θωμά με την παρουσία και συμπαράσταση των γειτονικών μοναχικών συνοδειών. Προεξήρχε της λατρευτικής εκδηλώσεως ο γέροντας Χρυσόστομος της Συνοδείας των Βολιωτών της Αγίας Αννης.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Μονής Χιλανδαρίου, οι γέροντας Νικόλαος και Δαβίδ, και έψαλαν ο γέροντας Νεκτάριος της Μικράς Αγίας Αννης και ο γέροντας Παντελεήμων επίσης από την Μικρά Αγία Αννη.

Διαβάστε εδώ:  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιον Όρος - Υποδοχή στην Μονή Ξενοφώντος

Τα τελευταία χρόνια λόγω του πλήθους των προσκυνητών προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ύφος και ήθος της ερήμου γι’αυτό το λόγο συμμετείχαν λιγότεροι προσκυνητές.

Αυτές τις ημέρες που γιορτάζουμε τη μνήμη ενός μάρτυρος Αποστόλου, ενθυμούμεθα το στοιχείο της ομολογίας των Αγίων μας. Ο Απόστολος Θωμάς, οι Αγιοι Απόστολοι, οι Αγιοι Ιεράρχες και ιδιαίτερα οι Αγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας έχυσαν το αίμα τους για έναν κυρίως λόγο, για τον αληθινό Θεό τον Ιησού Χριστό. Το μήνυμα των Αγίων είναι πάντα καινούργιο και διαχρονικό, στις μέρες μας αποτελεί μαρτυρία και μαρτύριο συγχρόνως η ομολογία προς το πρόσωπον του αληθινού Θεού Ιησού Χριστού ως μόνου Θεού και η ομολογία για τη μία Εκκλησία την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Θεωρείται, σήμερα, φανατισμός, ρατσισμός και φονταμενταλισμός η ομολογία ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μοναδικός αληθινός Θεός και ότι η Ορθοδοξία Εκκλησία είναι η μοναδική Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού. Αυτό το μήνυμα ας είναι το εόρτιο μήνυμα από την έρημο του Αγίου Ορους προς τους ευλαβείς Ορθοδόξους Χριστιανούς για τους οποίους αποτελεί δρόσον αερμών καταβαίνουσα από το Ορος του Αθωνος. Ας έχουμε την ευλογία του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Θωμά και μας μας χαρίζει φως από τη μαρτυρία και το μαρτύριό του.tilegrafima.gr