Υπουργος, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος στη τελετή εγκαθίδρυσης του νέου Πρωτεπιστάτη γ. Συμεών

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη

Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργου Ορφανού , του Περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη πραγματοποιήθηε σήμερα το πρώι στο Αγιο Ορος η τελετή εγκαθίδρυσης της νέας επιστασίας
Η νέα επιστασία απότελείται από τον γέροντα Συμεών Διονυσιάτη, ως Πρωτεπιστατή με επιστάτες τον γέροντα Ευθύμιο της Μονής Ζωγράφου, Ιερομόναχο Κυρίωνα της Μονής Αγίου Παντελεήμονος-Ρωσικού και γέροντα Εφραίμ της Μονής Κωνσταμονίτου.

Στην ομιλία του ο αντιπρόσωπος τη Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας ,γέρων Νικόδημος Ιερομόναχος, παρέδωσε την πρωτοπεστιακή ράβδο και τα σύμβολα του πρωτεπιστάτη στον νέο Αγιο Πρώτο, γέρων Συμέων Διονυσιάτη.
Στην ομιλία του, ευχήθηκε εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας καλή δύναμη στα καθήκοντα του.
Στην αντιφώνησή του ο γέρων Συμεών ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα καθώς και τους άλλους παρισταμένους στη τελετή και ζήτησε τις προσευχές όλων για τη στήριξη του έργου που αναλανμβάνει.

Στη συνέχεια έγινε το καθιερωμένο κέρασμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Κοινότητας και αντηλλάγησαν ευχές μεταξύ των επισήμων .Τέλος, στις 12 το μεσημέρι παρατέθηκε τράπεζα στο αρχονταρίκι τις Ιεράς Κονότητας στις Καρυές.

Να σημειώσουμε ότι στην τελετή παραβρέθηκαν και ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος κι οι επικεφαλής των περιφερειών της κεντρικής Μακεδονίας Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστική.

Η τελετή εγκαθίδρυσης της νέας εγκατάστασης έγινε σύμφωνα με το αρχαίο Αγιορείτικο τυπικό στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου ενώπιον της εφεστίου εικόνας της Παναγίας »Αξιον Εστι»
Ο Νέος Πρωτεπιστάτης παρέλαβε την Πρωτοεπιστασιακή ράβδο ή ράβδο της Παναγίας, που πάνω εμπεριέχονται οι 20 Μονές του Αγίου Ορους, από τον απερχόμενο Πρωτεπιστάτη γέροντα Στέφανο, Ιερομόναχο Χιλανδαρινό.

Η Ιερά Επιστασία είναι το εκτελεστικό όργαγο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους και έχει καθήκοντα δημαρχιακά και ειρηνοδικείου.
Η αλλαγή γίνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου με το παλαιό και 14 με το νέο και η θητεία της είναι ετήσια.Ετικέτες