Το »παρών» του ΣΥΡΙΖΑ κι οι Αγιορείτες πατέρες

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη

Εντύπωση και ικανοποίηση προκάλεσε στους Αγιορείτες πατέρες το »παρών »του ΣΥΡΙΖΑ στη ψήφιση του νόμου που περιελάμβανε και τροπολογία που αφορούσε στο Άγιο Όρος, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με πληροφορίρες του  ΑΓΙΟΙΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ο κ.Τσίπρας στη πρόσφατη επίσκεψή του στον Αθωνα άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι δίπλα στους Αγιορείτες προς κάθε πλευρά και όταν χρειαστεί στα δίκαια αιτήματα του Αγιου Ορους.Το πρώτο βήμα έγινε…

Υπενθυμίζουμε ότι:
Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ είχε δημοσιεύσει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου στις 23 Ιουλίου είχε γίνει συνάντηση της Αγιορειτικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός κ. Σμαράς, ο Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος ο υφυπουργός Οικουνομικών  κ. Μαυραγάννης, ο πολιτικός διοκητής  του Αγίου Ορους, κ. Κασμίρογλου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από την Ιεροκοινοτική Επιτροπή έλαβαν μέρος στη συνάντηση ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Διονυσίου, Αρχιμανδρίτης Πέτρος και οι αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών στην Ιερά Κοινότητα , Ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης, Ιερομόναχος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και Ιερομόναχος Φώτιος Γρηγοριάτης.
Υπενθυμίζουμε ότι, στη συνάντηση αυτή τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που απασχολούν το Αγιο Ορος τόσο απο φορολογικής πλευράς όσο και θέματα που αφορούν την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία.

Τι αφορούσε η τροπολογία για το Αγιο Ορος που πήρε το »Παρών» του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται πως είναι «άνευ αντικειμένου και σκοπού» η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων Ε9, δεδομένου ότι προβλέπεται ήδη η απαλλαγή από τον ΕΝ.ΦΙ.Α των νομικών προσώπων και οντοτήτων των γνωστών θρησκειών και δογμάτων, για κτίρια που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους για λατρευτικό, θρησκευτικό ή κοινωφελή σκοπό, όπως και για τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους που υπόκεινται σε ειδικό συνταγματικό καθεστώς, όσο και για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του, ακόμη και εάν δεν βρίσκονται εντός Αγίου Όρους.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη μη υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους κανονικούς – μη δόκιμους – μοναχούς οι οποίοι εισπράττουν συντάξεις με ετήσιο ύψος έως 9.500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο χωρίς την απαίτηση προσκόμισης αποδείξεων. Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως το ποσό των 9.500 είναι χαμηλό και ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται ως επί τον πλείστον για επισκευαστικές εργασίες σε κελιά.

Επιπλέον προβλέπεται η απαλλαγή τέλους χαρτοσήμου για τις Ιερές Μονές, όπως επίσης δε θα γίνεται παρακράτηση φόρου για τα μισθωτά πρόσωπα που παρέχουν κάθε είδους εργασία στις Ιερές Μονές.
 Ετικέτες