Το λιμάνι -φάντασμα της Ουρανούπολης τρομάζει τους προσκυνητές του Αγίου Ορους

Loading...


Του Γιώργου Θεοχάρη

Ο… γολγοθάς των προσκυνητών του Αγίου Ορους

Πηγαίνοντας πρόσφατα στο Αγιο Ορος συνάντησα και πάλι την ίδια εικόνα που αντικρύζω εδώ και μία δεκαετία στο λιμάνι της Ουρανούπολης.
Ήταν η ώρα που θα έφευγε το μεγάλο πλοίο για το λιμάνι της Δάφνης .Πολλοί προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί με άτακτη σειρά μπροστά στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας για την έκδοση εισητηρίου.

Περπατώντας από τη στάση του λεωφορείου προς τον λιμενοβραχίονα, όπου ήταν αγκυροβολημένο το πλοίο της γράμμης »Αξιον Εστί΄΄,   όλη η διάδρομη ήταν γεμάτη από άμμο με αποτέλεσμα να βλέπω τους άλλους προσκυνητές να κουβαλάνε τις βαλίτσες τους με ρόδες πάνω στην άμμο και διασχίζοντας πότε αριστερά και πότε δεξιά το τσιμέντενιο βραχίωνα με διάφορα οχήματα που περίμεναν να πάρουν σειρά για να εισέλθουν στο κατάστρωμα του πλοίου.

Εχω επισκεφθεί κι άλλα λιμάνια σε νησιά της Ελλάδας αλλά αυτή την εικόνα πρώτη φορά την συναντώ.
Καμία σειρά κατά τη διαδρομή δεν είχαν τα οχήματα, φορτηγά ήταν αραγμένα στην άκρη του λιμενοβραχίονα ώστε να μην μπορεί να δει κανείς αν ήταν πίσω από το φορτηγό προσαραγμένο κάποιο ταχύπλοο για Δάφνη και όλοι οι προσκυνητές άλλος από εδώ και άλλος από εκεί χωρίς καμία σειρά εισόδου.

Ρώτησα ορισμένους συνταξιδιώτες μου,  που οφείλεται αυτή η αταξία αλλά και η καθυστέρηση για τα έργα της κατασκευής της νέας προβλήτας της Ουρανούπολης που είχαν αρχίσει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια αλλά πλέον σταμάτησαν εντελώς για άγνωστους λόγους. 

Μπλόκια παρατημένα όπου να΄ναι που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή της νέας προβλήτας εμποδίζουν πλέον την προσέγγιση των επισκεπτών . Μου απάντησαν ορισμένοι ντόπιοι Ουρανουπολίτες ότι αυτό είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Αριστοτέλη.

Διερωτώμαι:

-Είναι αυτή εικόνα λιμανιού κωμόπολης -περιοχής στα προπύλαια του Αγίου Ορους;
-Πως είναι δυνατόν να δίνεται τέτοια άσχημη εικόνα σε χιλιάδες αλλοδαπούς επισκέπτες του Αγίου Ορους;
-Πως είναι δυνατόν κανένας αρμόδιος να μην έχει ασχοληθεί με αυτό το σοβαρότατο ζήτημα της ασχήμιας και της αταξίας στο λιμάνι της Ουρανούπολης;

Πιστεύω τα ίδια ερωτήματα αλλά χωρίς καμία απάντηση να έχουν κι οι περίπου πεντακόσιες χιλιάδες προσκυνητές και περιηγητές της Αθωνικής Πολιτείας .
Δεδομένου μάλιστα ότι μεταξύ αυτών των προσκυνητών είναι και εκατοντάδες επίσημα πρόσωπα, (Πατριάρχες, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Διπλωμάτες και λοιποί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) η άθλια αυτή εικόνα πρέπει να εξαλειφθεί και κάποιος αρμόδιος να αναλάβει από τώρα την ευθύνη.

Δεν δικαιολογείται μία τόσο καλά αναπτυγμένη πόλη σαν την Ουρανούπολη με αρκετά  πολυτελέστατα ξενοδοχεία στα οποία ετησίως συρρέουν χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί χάρη στην ύπαρξη της μοναστικής πολιτείας του γειτονικού Αγίου Ορους, να βρίσκεται σε αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση,να έχει ένα λιμάνι-φάντασμα που ταλαιπωρεί αφάνταστα τους επισκέπτες ιδιαίτερα όταν επικρατούν στην περιοχή άσχημες καιρικές συνθήκες!

2(57).jpg

3(53).jpgΕτικέτες