Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος (ΦΩΤΟ)

Loading...


Χτύπησαν τα σήμαντρα, έγινε περιφορά με όλο το βυζαντινό τελετουργικό, με τους χιλιάδες πιστούς να έχουν κυκλώσει το ναό στον Άγιο Νικόλα μετόχι του Αγίου Όρους στο Πόρτο Λάγος.

Η ημέρα γιορτάστηκε με τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, τον πατέρα Νήφωνα, τον μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, με όλους τους μοναχούς, με καλόγριες, με ξένους επισκέπτες που μιλούσαν ρωσικά αγγλικά, βουλγαρικά, με γκρουπ Κυπρίων, Ρουμάνων, αλλά κι Ελλήνων από Θεσσαλονίκη και αλλού.

Το φετινό προσκύνημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με κατάνυξη και πολύ νέο κόσμο, που έσπευσε να προσκυνήσει και να συμμετάσχει στο θρησκευτικό τελετουργικό, να ζητήσει την στήριξη και την βοήθεια του αγίου. Ομιλίες από άμβωνος για την πνευματική στήριξη των ανθρώπων, για τον θεσμό της οικογένειας, για την αλήθεια του χριστιανισμού και προτροπές για την ελπίδα στην ζωή μας. Εκεί βρίσκονταν σεβάσμιοι εξομολόγοι που δέχθηκαν όσους ήθελαν να ελαφρώσουν την ψυχή και την συνείδησή τους. Έξω από το μετόχι άλλη ατμόσφαιρα. Ένα υπαίθριο πανηγύρι, με χειροποίητα ξύλινα είδη, με λουκουμάδες, φρούτα, ρούχα και δώρα, παιχνίδια κι άλλα είδη.

Δώρο της μονής Βατοπεδίου το συλλεκτικό ημερολόγιο 2016
Βατοπαίδι και Ρωσία, ο ορθόδοξος πολιτισμός, είναι η αφιερωματική ενότητα του συλλεκτικού ημερολογίου του 2016 που κυκλοφόρησε η Μονή Βατοπεδίου και διένειμε σε όλους τους προσκυνητές την παραμονή της μεγάλης εορτής του Αγίου Νικολάου ο καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Το ημερολόγιο αναδεικνύει κειμήλια, εικόνες, ιερά σκεύη, χρυσοκέντητα άμφια, έγραφα, που αποτυπώνουν τις σχέσεις των Ρώσων μοναχών στο Άγιο όρος από το 1016 έως τις μέρες μας. Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου που φυλάσσεται στην ιερά μονή Βατοπεδίου με πρόσκληση του πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου μεταφέρθηκε στην Ρωσία και την προσκύνησαν εκατομμύρια πιστοί. Το ημερολόγιο είναι μια καλαίσθητη, θεματική και σπάνια έκδοση.

Αποφεύχθηκε το τροχαίο από θαύμα!
Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων από Ι.Χ., ταλαιπωρία των προσκυνητών στο Άη Νικόλα Πόρτο Λάγους και το απαράδεκτο φαινόμενο να επιλέγουν λόγω μη διοδίων, τον στενό επαρχιακό δρόμο, όλες οι ξένες νταλίκες… Το φαινόμενο να περνούν όλες οι νταλίκες από την Τουρκία και τα βαρέως τύπου οχήματα από τον παλιό στενό επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής-Ξάνθης, αποφεύγοντας την Εγνατία οδό και τα διόδια είναι γνωστό. Το περασμένο όμως Σαββατοκύριακο δημιούργησε τεράστια ταλαιπωρία και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα που έφτασαν στην εορτάζουσα μονή του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος δημιούργησαν αδιαχώρητο και κυρίως όταν ανάμεσά τους σφηνώθηκαν και οι νταλίκες με αποτέλεσμα να μην κινείται φύλλο! Η τροχαία έφτασε μεν, αλλά με καθυστέρηση. Σε τέτοιες περιόδους που είναι γνωστό τι θα συμβεί και κυρίως τώρα που ο κόσμος στρέφεται με μεγαλύτερη θέρμη προς τα θεία, να λαμβάνεται πρόνοια και τουλάχιστον εγκαίρως να απαγορεύεται η διέλευση τέτοιων οχημάτων…

Τζόναθαν Τζάκσον: Λατρεύω την Βόρειο Ελλάδα και τη Θράκη, θα ξανάρθω!
Είναι ορθόδοξος χριστιανός και θέλησε να προσκυνήσει οικογενειακά στην θαυματουργή εικόνα Ως ένας απλός πιστός, ιδιαίτερα προσεκτικός και διακριτικός σε όλες τις κινήσεις του, ήταν ο Αμερικανός ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον που έφτασε στο μετόχι του Πόρτο Λάγου, όπου παρέμεινε τρεις μέρες με την σύζυγο, τους δυο γιους και την κόρη του. Απόλαυσε όλη την ατμόσφαιρα, τα εκκλησάκια μέσα σε φυσικές νησίδες της λίμνης Βιστωνίδας, το τελετουργικό και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, την Ρωσία, την Κύπρο και αλλού. Ο Τζόναθαν Τζάκσον είναι τηλεοπτικός κυρίως αστέρας. Εμφανίζεται σε ιδιαίτερα δημοφιλείς σειρές στις ΗΠΑ όπου έχει βραβευθεί επανειλημμένα. Πριν λίγα χρόνια προσχώρησε συνειδητά στην ορθόδοξη πίστη του χριστιανισμού. Από τότε επισκέπτεται το Άγιο Όρος, διατηρεί δεσμούς πνευματικούς με τον καθηγούμενο Εφραίμ και φιλοξενείται στην μονή Βατοπεδίου. Οι δηλώσεις του στο «Χ» ήταν γεμάτες αγάπη και ενθουσιασμό για την βόρειο Ελλάδα, για τα χριστιανικά μνημεία ης Θεσσαλονίκης την οποία και γνώρισε καλά, ενώ είναι ανοικτός να ξεναγηθεί και στην Θράκη που τον καθήλωσε με την ομορφιά της.

0812lag.jpg
0812lag1.jpg
0812lag2.jpg


Ετικέτες