«ΑΘΩΣ – Το Άγιον Όρος»: Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Loading...


Σήμερα, Δευτέρα 4 Απριλίου, εγκαινιάστηκε στη Μόσχα, στο κτήριο της Κρατικής Δούμα, η έκθεση «ΑΘΩΣ. Το Άγιον Όρος», αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στη χιλιόχρονη παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).

Η έκθεση αποτελεί ταυτόχρονα τη συμβολή της Κρατικής Δούμα στο παραπάνω ιωβηλαίο καθώς και στις εκδηλώσεις του έτους 2016, αφιερωμένου στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.

Μέσα από τη μοναδική αυτή έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών από τις συλλογές της Αγιορείτικης Φωτοθήκης και Πινακοθήκης αντικατοπτρίζονται οι σχέσεις του Αγίου Όρους με τη Ρωσία και τον Ορθόδοξο κόσμο.

Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη περιέχει φωτογραφίες με πρόσωπα και γεγονότα του Αγίου Όρους από την περίοδο 1867-1963. Η δεύτερη περιέχει Χάρτινες Εικόνες – αγιορείτικες χαλκογραφίες τόπων, μνημείων και αγίων εικόνων (18ος-19ος αι.).

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 1993 στην Ορμύλια Χαλκιδικής, όπου ψηφίσθηκε και η Διακήρυξη των Μελών, η Ιδρυτική Πράξη και ο Κανονισμός Λειτουργίας της. Μέλη της Δ.Σ.Ο. αποτελούν Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο θρήσκευμα βουλευτές από όλο τον κόσμο, τα Κοινοβούλια των οποίων είναι μέλη της οργάνωσης.

Η Παναγία Πορταΐτισσα (χαλκογραφία, Μόσχα 1838) 

Ο άγιος Παντελεήμων (χαλκογραφία, Άγιον Όρος 1836, χαράκτης: Θεόφιλος μοναχός)

Το δίκορφο Άγιον Όρος (χαλκογραφία, Άγιον Όρος περίπου 1770)

Ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994)

Ο ιερομόναχος Τύχων ο Ρώσος (1884-1968) Ετικέτες