Ιεροσόλυμα: Αρχίζει σήμερα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, η ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη Βουλγαρίας Δανιήλ στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Κορυφαία στιγμή του εξαήμερου προγράμματος θα είναι η κοινή Θεία Λειτουργία με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στον Πανάγιο Τάφο.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο κ. Δανιήλ και η συνοδεία του θα παραμείνουν στους Αγίους Τόπους έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Αγιοταφιτική Αδελφότητα προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας σε μια επίσκεψη με ιδιαίτερο εκκλησιαστικό βάρος: οι δύο Πατριάρχες θα προσευχηθούν μαζί στον τόπο της Αναστάσεως, ενώ η περιοχή εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Η συνάντηση στον Πανάγιο Τάφο
Το συλλείτουργο της Κυριακής αποτελεί το επίκεντρο της επίσκεψης. Η κοινή παρουσία των δύο Προκαθημένων στην Αγία Τράπεζα εκφράζει την ευχαριστιακή κοινωνία των Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Βουλγαρίας, την οποία υπογραμμίζει και το επίσημο ανακοινωθέν. Το Πατριαρχείο συνδέει τις προσευχές που θα αναπεμφθούν στα Ιερά Προσκυνήματα με δύο συγκεκριμένα αιτήματα: τη διαφύλαξη της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους και την επικράτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Για το ποίμνιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η άφιξη του κ. Δανιήλ έχει και χαρακτήρα συμπαράστασης. Η επίσημη ανακοίνωση περιγράφει την επίσκεψη ως έμπρακτη έκφραση αδελφικής στήριξης προς τη χριστιανική κοινότητα, σε μια περίοδο κατά την οποία η καθημερινή ζωή και η προσκυνηματική παρουσία στους Αγίους Τόπους βρίσκονται υπό πίεση. Αυτή είναι η διάσταση που δίνει στη συνάντηση περιεχόμενο πέρα από το τελετουργικό της.
Η συνοδεία και η συνέχεια στην Ιορδανία
Τον Πατριάρχη Βουλγαρίας συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας Ιωάννης και Νευροκοπίου Σεραφείμ, καθώς και ο Επίσκοπος Μελενίκου Γεράσιμος. Η παρουσία τους προσδίδει στην επίσκεψη συνοδικό χαρακτήρα και αναδεικνύει τους ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών.
Το προσκύνημα θα επεκταθεί και στο Χασημιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, το οποίο περιλαμβάνεται ρητά στο πρόγραμμα που γνωστοποίησε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες για την επίσκεψη, προβλέπονται εκεί προσκυνηματικές στάσεις και συνάντηση του κ. Δανιήλ με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄. Οι επιμέρους επαφές αναμένεται να γίνουν γνωστές καθώς θα εξελίσσεται το πρόγραμμα.
Η επίσκεψη αρχίζει με ένα σαφές μήνυμα από τα Ιεροσόλυμα: η σχέση των δύο αδελφών Εκκλησιών εκφράζεται με κοινή λατρεία και με προσευχή για τους ανθρώπους που παραμένουν στους Αγίους Τόπους. Η Κυριακή στον Πανάγιο Τάφο θα δώσει σε αυτό το μήνυμα την πιο ορατή του μορφή.























