Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, ο Κύριος ανέφερε τον Μωϋσή. Ο Μωϋσής έφτιαξε ένα χάλκινο φίδι, το κρέμασε σ’ ένα ξύλο και το έστησε στην κορυφή ενός βουνού.
Διότι, μέσα στην έρημο που βάδιζαν οι Ισραηλίτες προς την γη της επαγγελίας, εμφανίστηκαν φαρμακερά φίδια και δάγκωναν τους Ισραηλίτες και πέθαιναν, επειδή παρέβαιναν τον Θείο νόμο, τις εντολές του Θεού. Μόλις, όμως, δαγκωμένοι όπως ήσαν, ύψωναν το βλέμμα και ατένιζαν το χάλκινο φίδι γίνονταν καλά και γλύτωναν από τον θάνατο.
Πραγματικό, αλλά και συμβολικό το γεγονός. «Και καθώς ο Μωϋσής ύψωσε τον όφιν εν τη ερήμω, ούτω δεί υψωθήναι τον υιόν του ανθρώπου».
Ο άνθρωπος ζή εδώ, μά βαδίζει για τη γη της επαγγελίας, που είναι η Βασιλεία του Θεού. Αν όμως βρεθεί έρημος, αποκομμένος και αλλοτριωμένος από το Θεό, θα τον περιζώσουν τα φίδια της αμαρτίας και δαγκωμένος καταντά στο θάνατο.
Γι’ αυτό στο λόφο του Γολγοθά υψώθηκε όχι κανένας χάλκινος όφις, αλλά ο Ιησούς Χριστός. Δεν υψώθηκε άψυχο πράγμα, ούτε άνθρωπος, αλλά ο Θεάνθρωπος. Υψώθηκε και κρεμάσθηκε πάνω στο Σταυρό.
Όποιος με Πίστη καρφώνει το βλέμμα του πάνω στον Εσταυρωμένο Χριστό, δεν χάνεται. Σώζεται από τα δαγκώματα της αμαρτίας και από τις πληγές του κακού. Δεν πεθαίνει ποτέ, αλλά έχει «ζωήν αιώνιον».
Πως αδελφοί μου, να περιγράψει κανείς την άπειρη αγάπη του Θεού; Η αγάπη του Θεού έχει πολλά χρώματα. Απ’ όλα όμως τα χρώματα, εκείνο που ιδιαίτερα μας συγκινεί περισσότερο είναι το πορφυρό. Η αιματοβαμμένη αγάπη του Θεού μας συγκλονίζει. Είναι η αγάπη που αποκαλύπτεται πάνω στο Σταυρό, όπου προσφέρεται το καταπόρφυρο ζωηρό Αίμα του Χριστού, το υπερπολύτιμο και μοναδικό Αίμα της σωτηρίας! Αφού «τό αίμα του Ιησού Χριστού καθαρίζει ημάς από πάσης αμαρτίας» (Α’ Ιωάν. α’, 7).
Αρχιμ. π. Φρουμέντιος Δημητρίου























