Κέρκυρα: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών, κατοίκων και επισκεπτών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 11 Αυγούστου 2026, στην Κέρκυρα η καθιερωμένη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στην λιτάνευση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος, ο Επίσκοπος Ανδίδων κ. Ισίδωρος, και ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.
Η λιτανεία τελείται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου σε ανάμνηση της θαυματουργικής σωτηρίας της Κέρκυρας από τον κίνδυνο της οθωμανικής άλωσης το 1716, γεγονός που η τοπική παράδοση αποδίδει στην προστασία του πολιούχου του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνος.
Η καθιέρωση της λιτανείας πραγματοποιήθηκε με θέσπισμα της 19ης Μαρτίου 1717, ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Άγιο για τη σωτηρία του νησιού.
Η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές παραδόσεις της Κέρκυρας, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς που προσέρχονται για να τιμήσουν τον Άγιο και να λάβουν την ευλογία του.
Τριήμερο προσκύνημα του Ιερού Λειψάνου
Σύμφωνα με τα ίδια μέσα, μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας, το Ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος θα παραμείνει σε τριήμερο προσκύνημα, νυχθημερόν, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη 12 Αυγούστου, στις 08:30, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Την Πέμπτη 13 Αυγούστου, στις 08:00, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 18:00 της ίδιας ημέρας με την Εναπόθεση, τα λεγόμενα «Μπάσματα», του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη Λάρνακά του.






















