ΖΕΛΕΝΣΚΙ: Τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχθηκε το πρωί στο Καστέλ Γκαντόλφο ο Πάπας Λέων ΙΔ΄, σε μια συνάντηση που εξελίσσεται σε κομβική στιγμή για τη διπλωματική στρατηγική του Κιέβου.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε από το Βατικανό, οι συνομιλίες κινήθηκαν γύρω από ζητήματα που συνδέονται άμεσα με το μέλλον της Ουκρανίας: το πάγωμα του μετώπου, τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες πλευρές και το κρίσιμο ανθρωπιστικό θέμα των μετακινήσεων πληθυσμών.
Από την πλευρά του Κιέβου, ο Ζελένσκι προσήλθε με στόχο τη διπλωματική ενίσχυση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ζήτησε από τον Πάπα να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην ενίσχυση της διεθνούς πίεσης προς χώρες που εξακολουθούν να κρατούν ουδέτερη στάση. Παράλληλα, επισημοποιήθηκε το αίτημα για παρέμβαση υπέρ της επιστροφής Ουκρανών παιδιών στις οικογένειές τους, ζήτημα το οποίο η ουκρανική πλευρά θεωρεί ανθρωπιστική «κόκκινη γραμμή».
Ο Πάπας Λέων επανέλαβε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου, στη βάση ενός πλαισίου που θα επιτρέπει τη διπλωματική αποκλιμάκωση. Επίσης, υπεδείχθη ότι η Αγία Έδρα έχει ενεργά δίαυλους επικοινωνίας, που μπορούν να αξιοποιηθούν για ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου, αλλά και για πρωτοβουλίες σε πλευρές που δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι κρατικοί μηχανισμοί.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε χρόνο όπου καταγράφεται κινητικότητα στη διεθνή διπλωματία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις διαδικασίες αξιολόγησης σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις προς την Ουκρανία και ταυτόχρονα αναμένει σαφή διαβεβαίωση ότι η πιθανή ειρηνευτική διαδικασία δεν θα σημάνει απώλεια κυριαρχίας σε περιοχές της χώρας.
Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι ο Ζελένσκι δεν αναζητεί μόνο ηθική στήριξη. Επιδιώκει έναν θεσμικό και διεθνή παράγοντα που θα λειτουργήσει ως εγγυητής. Ο Πάπας, από την πλευρά του, εμφανίζεται διατεθειμένος να διαδραματίσει έναν σταθεροποιητικό ρόλο, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά ότι λύση χωρίς διπλωματική συμφωνία δεν είναι πραγματική λύση.

















