Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2025 στη Νέα Υόρκη η Φθινοπωρινή Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, Σαν Φρανσίσκο κ. Γεράσιμος, Σικάγου κ. Ναθαναήλ και Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, καθώς και εκλεγμένα και διορισμένα μέλη του Συμβουλίου από όλη τη χώρα.
Κατά την έναρξη των εργασιών, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε σημαντικά γεγονότα της Αρχιεπισκοπής, ανάμεσά τους η ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ και η βράβευσή του με το Templeton Prize.
Ισχυρή οικονομική πορεία και διαφάνεια
Η Ταμίας Elaine Allen παρουσίασε την οικονομική έκθεση της Αρχιεπισκοπής, επισημαίνοντας ότι για ένατη συνεχή χρονιά καταγράφεται πλεόνασμα εσόδων και αύξηση ρευστότητας.
Η ίδια σημείωσε ότι η Αρχιεπισκοπή έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική ανάκαμψη, συγκεκριμένα από έλλειμμα 11 εκατ. δολαρίων το 2017 σε θετικό ισοζύγιο 12 εκατ. δολαρίων το 2025, σημειώνοντας βελτίωση 23 εκατ. δολαρίων μέσα σε οκτώ χρόνια.
Χάρη σε αυτή τη σταθερότητα, η Αρχιεπισκοπή μπόρεσε να ενισχύσει οικονομικά σημαντικά ιδρύματα, όπως τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, τον Οίκο Ευγηρίας «Αρχάγγελος Μιχαήλ» και τον Καθεδρικό και το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Lou Kircos αναφέρθηκε στη βελτίωση του Συνταξιοδοτικού Ταμείου των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής, το οποίο παρουσιάζει σταθερή άνοδο και πλέον υπερβαίνει τους στόχους χρηματοδότησης.
Νέα εποχή για το Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού (HCHC), δρ Δημήτριος Κάτος, παρουσίασε τα σημαντικά βήματα προόδου του ιδρύματος, το οποίο καταγράφει ιστορικά υψηλό αριθμό φοιτητών. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ 369 φοιτητών συνολικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πρότεινε την εκπόνηση σχεδίου για την αναβάθμιση του Ελληνικού Κολλεγίου σε Πανεπιστήμιο του Τιμίου Σταυρού (Holy Cross University), τονίζοντας: «Έχουμε δύο επιλογές: να εξασθενίσουμε ή να προχωρήσουμε με όραμα. Εγώ προτιμώ το δεύτερο».
Πίστη, πολιτισμός και νέες πρωτοβουλίες
Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού και Πολιτισμού, που στοχεύει να συνδέσει πίστη και παράδοση.
Ο Διευθυντής Επικοινωνίας, δρ Στράτος Σαφιολέας, παρουσίασε την εξέλιξη του Orthodox Observer σε σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα, με πάνω από 4,2 εκατ. προβολές κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, ο Orthodox Observer εξελίσσεται πλέον σε πολυμεσικό κόμβο επικοινωνίας με διευρυμένη παρουσία σε ιστότοπο, ενηµερωτικά δελτία και κοινωνικά δίκτυα.
Ο π. Στέφανος Κλουντ, Διευθυντής του Ionian Village, παρουσίασε την επιτυχία των φετινών κατασκηνώσεων και τη σημασία τους για τη νεολαία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης του Ταμείου Υποτροφιών που δημιουργήθηκε από τον Εορτασμό Ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου.
Ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας παρουσίασε το έργο του Τμήματος Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, ανακοινώνοντας ότι το νέο κατηχητικό πρόγραμμα της Εκκλησίας αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2026.
Νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όλους τους υπαλλήλους
Η Αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε τη δημιουργία εθνικού συνταξιοδοτικού προγράμματος (403b) για όλους τους λαϊκούς υπαλλήλους των ενοριών, με δυνατότητα συμμετοχής και των κληρικών.
Η Αρχιεπισκοπή θα καλύψει τα αρχικά και διοικητικά έξοδα για τα τρία πρώτα έτη, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε οικονομική καθοδήγηση και εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Επόμενος σταθμός: Κληρικό-Λαϊκό Συνέδριο 2026
Ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Εκδηλώσεων, παρουσίασε το πρόγραμμα του επόμενου Κληρικολαϊκού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ, από 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2026.
Φωτογραφίες: Orthodox Observer / Δημήτριος Πανάγος