Ρεπορτάζ :Γιώργος Θεοχάρης- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία για τον τρόπο εκλογής Μητροπολιτών στην Εκκλησία της Κρήτης, με αιχμές περί «θεσμικού πραξικοπήματος» και «παρέμβασης στα εσωτερικά της Εκκλησίας».
Την απόσυρση της ρύθμισης ζήτησε ευθέως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, καταγγέλλοντας την τροπολογία ως ωμή πολιτική παρέμβαση. «Δεν θέλετε να εκλεγεί Μητροπολίτης Χανίων ο νυν Μητροπολίτης Κισσάμου. Γι’ αυτό θεσμοθετείτε παρέμβαση που παραβιάζει το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ζαχαράκη: Ζητήθηκε από το Πατριαρχείο – Δεν είναι αυθαίρετη η ρύθμιση
Απαντώντας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη διέψευσε οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Υποστήριξε ότι η τροπολογία προέκυψε από επίσημη αλληλογραφία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αποσκοπεί σε «ερμηνεία υφιστάμενων νομικών διατάξεων», όπως αυτές προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.
«Δεν υπάρχει πρόθεση να παρέμβουμε. Ζητήθηκε ερμηνευτική διευκρίνιση. Δεν νομοθετούμε αυθαίρετα», ανέφερε η υπουργός, παραπέμποντας στις διατάξεις του ν. 4149/1961 που ρυθμίζει το ειδικό καθεστώς της Εκκλησίας στην Κρήτη.
Ιεραρχική αναταραχή και πολιτικά ερωτήματα
Το κλίμα είναι τεταμένο τόσο σε πολιτικό όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει το vimaorthodoxias.gr, υπήρξε σειρά έντονων αντιδράσεων εντός της Εκκλησίας της Κρήτης, με την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο να εκδίδει ανακοίνωση-φωτιά κατά της τροπολογίας, χαρακτηρίζοντάς την αντιθεσμική και παράνομη. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της εκλογιμότητας Μητροπολίτη από άλλη Μητρόπολη εντός της Εκκλησίας της Κρήτης, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν καλύπτεται ρητά από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Θεσμικό προηγούμενο ή εκτροπή;
Σημειώνεται ότι η τροπολογία έχει ενταχθεί σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γεγονός που προκαλεί πρόσθετα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και τη διαδικασία. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι, με βάση την επίσημη νομολογία, η ερμηνευτική διάταξη δεν πρέπει να τροποποιεί το ουσιαστικό περιεχόμενο ενός Καταστατικού Χάρτη, χωρίς συναίνεση της Εκκλησίας που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί με έντονο παρασκήνιο και, ίσως, απρόβλεπτες συνέπειες.