Ούτε η πολυσέλιδη αναφορά της Σκότλαντ Γιαρντ, με επώνυμες αναφορές για το κύκλωμα ιερόσυλων που έχει ρημάξει τα τελευταία χρόνια ξωκλήσια και μοναστήρια στην Ηπειρο και τη Θεσσαλία, κατάφερε να κινητοποιήσει τις ελληνικές διωκτικές αρχές.
Τελευταίο κρούσμα, η διάρρηξη του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού στο Βασιλικό Πωγωνίου Ιωαννίνων, όπου οι δράστες άρπαξαν μέχρι και τα άμφια του πατριάρχη Αθηναγόρα Α’, που αποτελούσαν δωρεά της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, στην οποία ο μακαριστός είχε διακονήσει ως αρχιεπίσκοπος.
Πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι μετά τον εντοπισμό εικόνων, που είχαν κλαπεί από μοναστήρια της Ηπείρου, στην γκαλερί Temple η Σκότλαντ Γιαρντ κινήθηκε άμεσα. Στην κατάθεσή του ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Ρίτσαρντ Τεμπλ, είχε δώσει αδιάσειστα στοιχεία για τον προμηθευτή των εικόνων, ακόμη και χειρόγραφα σημειώματά του, αλλά και αριθμούς τραπεζικών του λογαριασμών, όμως η αναφορά των βρετανικών διωκτικών αρχών λιμνάζει από τον Δεκέμβριο του 2010.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατονομάζεται ως διακινητής των εικόνων ο 43χρονος σήμερα Δ.Δ., επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, ο οποίος όμως ουδέποτε έχει κληθεί για κατάθεση από τις ελληνικές αρχές.
Οι Βρετανοί
Η πολυσέλιδη αναφορά της Σκότλαντ Γιαρντ έχει δοθεί ήδη από το 2010 στις ελληνικές ανακριτικές αρχές αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού, έχουν μείνει ωστόσο στα συρτάρια των αρμοδίων. Το γεγονός προβληματίζει έντονα τους Βρετανούς που έχουν κάνει αλλεπάλληλα ερωτήματα προς τη χώρα μας, χωρίς όμως να πάρουν απαντήσεις.
«Το ελληνικό κράτος δεν βλέπει με τη δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα και εκατοντάδες εικόνες και άλλοι θρησκευτικοί θησαυροί φεύγουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό, μετά από λεηλασίες μοναστηριών και εκκλησιών», λέει με οργή στο «Εθνος» ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έχει επιδοθεί σε πολύχρονο αγώνα για να ξεσκεπάσει το κύκλωμα.
Μάλιστα με την ιδιότητα του νομάρχη από το 2009 κατέγραψε όλους τους θρησκευτικούς θησαυρούς που έχουν κλαπεί και ανάρτησε τις φωτογραφίες σε ιστοσελίδα της τότε νομαρχίας.
Η κλοπή στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού στο Βασιλικό Πωγωνίου σημειώθηκε το τελευταίο δεκαήμερο και ανακαλύφθηκε από μέλη της Ενωσης Βασιλικιωτών Πωγωνίου που την επισκέφτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι δράστες διέρρηξαν την ξύλινη είσοδο του ναού και αφαίρεσαν τα ιερά άμφια του πατριάρχη Αθηναγόρα, ένα κεντητό ύφασμα, ασημένιους σταυρούς, έναν κεντημένο επιτάφιο σε σλαβική γλώσσα, μία ασημένια λειψανοθήκη και μπρούντζινα κηροπήγια. «Είναι το ίδιο κύκλωμα που έχει ρημάξει τα μοναστήρια μας. Εχουν την ίδια ευθύνη αυτοί που μπαίνουν και κλέβουν εικόνες και ιερά αντικείμενα με αυτούς που τα διοχετεύουν στο εξωτερικό και εκείνους που τους καλύπτουν. Θεωρώ πως όσο ψηλά και αν βρίσκονται πρέπει να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη, η οποία επιβάλλεται επιτέλους να κινητοποιηθεί. Αν η ελληνική πολιτεία θέλει να σώσει την αξιοπρέπειά της και να διασώσει την ιστορία και τη θρησκευτικής της κληρονομιά, πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα», μας είπε ο κ. Καχριμάνης.
Σημειώνεται ότι η κλοπή στον Ναό της Υπαπαντής του Χριστού είναι η δεύτερη που διαπιστώνεται μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι ιερόσυλοι «χτύπησαν» επίσης στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στα Ανω Πεδινά Ζαγορίου, αλλά είναι άγνωστο πότε συνέβη η διάρρηξη, καθώς αυτή διαπιστώθηκε στις 25 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του ναού, όταν κάτοικοι του χωριού πήγαν να καθαρίσουν τον χώρο.
Οπως είπαν, η εκκλησία ήταν κλειστή από τον Φεβρουάριο μέχρι την ημέρα εκείνη, ενώ από την αυτοψία προέκυψε ότι οι δράστες αφαίρεσαν μία εικόνα, έναν μπρούντζινο σταυρό και ένα θυμιατό.