1

Τι δεν πρέπει να κάνετε πριν κοιμηθείτε

Οι καθημερινές μας υποχρεώσεις –οικογενειακές, επαγγελματικές κ.λπ.– είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να απολαύσουν έναν ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο.

Ορισμένες κακές συνήθειες πριν τον ύπνο μπορεί να ευθύνονται για την αϋπνία, τις διακοπές στον ύπνο ή τη σύντομη διάρκεια του ύπνου.

Δείτε ποιες είναι οι βασικότερες από αυτές.

1. Γυμναστική
Η έντονη σωματική άσκηση, όπως το τρέξιμο και τα βάρη, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, επιταχύνουν το ρυθμό της αναπνοής και αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα μέχρι οι σωματικές λειτουργίες να επανέλθουν, οπότε η έντονη γυμναστική δεν συνιστάται τις βραδινές ώρες.

2. Πολύ φαγητό
Όταν κοιμόμαστε, το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί ιδιαίτερα αποδοτικά, λόγω της στάσης του σώματος στον ύπνο. Εάν καταναλωθεί λίγη ώρα πριν τον ύπνο, ένα μεγάλο γεύμα, ιδιαίτερα εάν είναι πικάντικο, μπορεί να πυροδοτήσει κρίση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή να μην επιτρέψει στον οργανισμό να περάσει στα βαθύτερα και πιο αποκαταστατικά στάδια του ύπνου.

[irp posts=”405750″ name=”Καρκίνος: Οι πόνοι που πρέπει να προσέξετε”]

3. Γραπτά μηνύματα
Μη στέλνετε γραπτά μηνύματα και γενικώς μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι. Το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές «απορρυθμίζει» το βιολογικό ρολόι και καθυστερεί τον ύπνο, καθώς προωθεί την εγρήγορση.

4. Πολύ αλκοόλ
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι το ιδανικό συνοδευτικό για το βραδινό γεύμα, ωστόσο η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με διακοπές στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, η επίδραση του αλκοόλ στους μύες της ρινοφαρυγγικής οδού αυξάνει τις πιθανότητες ροχαλητού.

5. Καφεΐνη
Καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές. Αρκετά αναψυκτικά, το τσάι, διάφορα ενεργειακά ποτά αλλά και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη, οπότε τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα από το απόγευμα και μετά.