Ξύπνησαν 15 ασθενείς από κώμα ετών!

Loading...


Χρησιμοποιώντας χαμηλής εντάσεως ρεύμα, επιστήμονες από το Βέλγιο κατόρθωσαν να αφυπνίσουν προσωρινά 15 ασθενείς από το κώμα στο οποίο βρίσκονταν επί εβδομάδες ή χρόνια.

Μάλιστα, μερικοί από αυτούς κίνησαν τα χέρια τους ή ακολούθησαν με τα μάτια τους εντολές των γιατρών, ενώ δύο από αυτούς μπόρεσαν να απαντήσουν σε πολύπλοκες ερωτήσεις των γιατρών.

Ωστόσο, η αφύπνισή τους ήταν παροδική, καθώς δύο ώρες αργότερα, οι ασθενείς εισήλθαν εκ νέου σε κωματώδη κατάσταση.

«Δεν θέλω να δώσουμε στον κόσμο ψευδείς ελπίδες, οι άνθρωποι αυτοί δεν ξύπνησαν και σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους. Όμως η μελέτης μας δείχνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναρρώσει λειτουργικά ο εγκέφαλος, ακόμα και πολλά χρόνια έπειτα από τη βλάβη που υπέστη», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του εγχειρήματος Dr. Steven Laureys, επικεφαλής της Ομάδας Επιστήμης του Κώματος (COMA) στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λιέγης.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», τα άτομα που έχουν υποστεί βαριές εγκεφαλικές βλάβες συχνά πέφτουν σε κώμα. Εάν δείξουν σημάδια «αφύπνισης» αλλά όχι συνείδησης, οι γιατροί λένε πως βρίσκονται σε φυτική κατάσταση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες 55 ασθενείς που βρίσκονταν σε φυτική κατάσταση ή σε κατάσταση ελάχιστης συνείδησης, εξαιτίας ατυχήματος που τους προκάλεσε βαριές εγκεφαλικές βλάβες ή εξαιτίας μειωμένης παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλό τους.

Οι γιατροί τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στο κεφάλι των ασθενών και χορήγησαν στους μισούς το χαμηλό ρεύμα επί 20 λεπτά, ενώ στους άλλους μισούς μία ανενεργό θεραπεία (ψευτοδιέγερση). Την επόμενη μέρα, αντέστρεψαν τις θεραπείες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια της ηλεκτροδιέγερσης 13 από τους ασθενείς με ελάχιστη συνείδηση και δύο από όσους ήταν σε κώμα, έδειξαν σημάδια συνείδησης, τα οποία ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν επιδείξει και τα οποία δεν επέδειξαν, όταν υποβλήθηκαν σε ψευτοδιέγερση.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, στους περισσότερους οι αλλαγές ήταν μέτριας εντάσεως, αλλά μερικοί ανέκτησαν πλήρως την ικανότητα της επικοινωνίας.

Μάλιστα, δύο από αυτούς βγήκαν εντελώς από την κατάσταση της ελάχιστης συνείδησης, απαντώντας με κινήσεις του κεφαλιού ή των ματιών σε πολύπλοκα ερωτήματα. Οι υπόλοιποι μπόρεσαν να αντιδράσουν σε απλές εντολές, όπως να κάνουν ένα νεύμα ή να σφίξουν το χέρι των γιατρών.

Αναλυτικό άρθρο με το πείραμα και τα ευρήματα πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Neurology».Ετικέτες