Απλές Ιατρικές Συμβουλές

Loading...


Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου – Καρδιολόγου

– Τελείωσα όλη την ταμπλέτα τα χάπια και δεν μου πέρασε ο πυρετός.
Το σωστό είναι: τέλειωσα όλη την καρτέλλα. Ταμπλέτα είναι το ένα χάπι.

– Μού ανέβηκε η πίεση της καρδιάς.
Το σωστό είναι: μου ανέβηκε η μικρή πίεση. Η πίεση διακρίνεται σε μικρή και μεγάλη και οι δύο οφείλονται στην λειτουργία της καρδιάς. Σε κάποιον που δεν πάσχει από καρδιακή ή άλλη σοβαρή νόσο και ανεβαίνει η μικρή πίεσή του, σχεδόν πάντοτε ανεβαίνει και η μεγάλη. Άλλως είναι λάθος μέτρημα και θα πρέπει να επαναληφθεί.

– Έχω πονοκέφαλο, θα μου ανέβηκε η πίεση.
Η πίεση ελάχιστη σχέση έχει με τον πονοκέφαλο. Εάν ο κάθε πονοκέφαλος προερχόταν από πίεση, θα είχε πεθάνει ο μισός κόσμος. Όταν έχεις πονοκέφαλο και σού περάσει με ένα απλό αναλγητικό, τότε σίγουρα αυτός δεν είναι από πίεση. Αντίθετα, αυτός που πάσχει από υπέρταση θα πρέπει να μετράει συχνά την πίεσή του και να μην περιμένει πότε θα τον πιάσει πονοκέφαλος.

– Μού ανέβηκε η πίεση 17. Ευτυχώς που πήρα χάπι αμέσως και γλύτωσα!
Καί 20 ακόμη να πάει η πίεση δεν πρέπει να θορυβηθείς. Έχεις όλο τον χρόνο να την μετρήσεις δύο και τρεις φορές ανά δεκάλεπτο ή τέταρτο. Εάν πάει στη θέση της, τότε ήταν κάτι περιστασιακό, και βέβαια ακίνδυνο. Εάν επιμένει, τότε συμβουλεύσου τον γιατρό αλλά ήρεμα, δεν κινδυνεύεις άμεσα. Η επικίνδυνη πίεση είναι η σταθερή και μόνιμη όλο το 24ωρο και επί ημέρες
.
– Έχω καούρες στο στομάχι και πίνω λεμόνι για να λειώσουν τα λίπη.
Οι καούρες είναι από τα οξέα του στομάχου (γαστρίτιδα) και με το λεμόνι προσθέτεις οξέα, ο,τι χειρότερο. Το λεμόνι δεν λειώνει τα λίπη.

– Πίνω την ασπιρίνη με γάλα, για να μη με βλάψει.
Λάθος και εδώ. Η ασπιρίνη είναι οξύ, το γάλα είναι άλκαλι. Οθύ +άλκαλι = νερό. Ο μόνος τρόπος δηλαδή, για να μη δράσει!

– Πίνω Coca Cola γιατί έχω διάρροια.
Η Coca Cola δεν θεραπεύει την διάρροια, απλώς έχει πολύ κάλλιο, το οποίο χρειάζεται στον οργανισμό μετά από πολλές διαρροικές κενώσεις και μόνο. Αρκετά αποτελεσματική είναι και η πορτοκαλάδα.

– Το μεσημέρι τρώγω κανονικά αλλά το βράδυ τρώγω λίγο, για να μην παχύνω.
Λάθος. Όποτε και να φας το ίδιο είναι. Πρόκειται περί απλών μαθηματικών. Πόσο φαγητό λαμβάνεις, τι θερμίδες καταναλίσκεις και πόσο περισσεύει. Το ότι τρως το βράδυ και μετά από λίγο κοιμάσαι, αυτό δεν σημαίνει τίποτε, διότι το βραδυνό φαγητό θα το καταναλώσεις τη επομένη. Μείωσε την ολική ποσότητα φαγητού του 24ώρου.

– Γιατρέ, αντί για δύο χάπια την ημέρα, όπως μου είπατε, παίρνω μισό για να μη με βλάψουν.
Ολέθριο λάθος. Την ασθένεια θα πρέπει να φοβόμαστε και όχι την θεραπεία του γιατρού! Ετικέτες