Αφιέρωμα για τη Βασιλεύουσα από τον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου (ΦΩΤΟ)

«Κι αν η Πόλη έπεσε, κι αν πάρθεν η Ρωμανία, πάλι με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι». Στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, την παρελθούσα Κυριακή 28 Μαίου ε.έ, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού, τιμήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η θλιβερή και μαύρη εκείνη Eπέτειος της Άλωσης της Πόλης πριν από 564 χρόνια στις 29 Μαΐου 1453, μία ημερομηνία κομβικής σημασίας για την Ελληνική, αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας-της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αποτελεί συνώνυμο της ιστορικής πορείας του μεσαιωνικού Ελληνισμού.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ο οποίος στην σύντομη προσλαλιά του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Ιστορία έχει να μας δείξει λαμπρές σελίδες ηρωϊσμού, δόξας μεγαλείου και τιμής, αλλά έχει επίσης να μας θυμίσει και θλιβερά γεγονότα που ματώνουν τη μνήμη μας. Ο Μαΐος είναι ο μήνας της Κωνσταντινουπόλεως. Αυτές τις ημέρες η Βασιλεύουσα και γενικότερα το κράτος της Ρωμανίας, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έρχονται πιο συχνά στη σκέψη μας. Στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ., ο Μέγας Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης. Στις 21 Μαΐου τιμάμε την μνήμη του ιδρυτού αυτής, του Αγίου Κωνσταντίνου και της μητρός του Αγίας Ελένης.

Στις 29 Μαΐου θυμόμαστε όλους αυτούς που έπεσαν στα τείχη της Πόλης κατά την Άλωση του 1453, με ηγέτη τον Εθνομάρτυρα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο τον ΙΒ΄. Αναθυμόμαστε την συγκλονιστικότερη ημέρα του νεότερου Ελληνισμού κατά την οποία η Βασιλίδα των πόλεων η Κωνσταντινούπολις η ‟Πόλις της Καρδιάς μας„ έπεσε στα χέρια των Οθωμανών κατακτητών με αρχηγό τον Μωάμεθ τον Β΄ τον Πορθητή. Η 29η Μαΐου είναι ημέρα πόνου, αλλά και ημέρα Ιερή για το Γένος μας. Είναι ημέρα μνήμης και χρέους την οποία και δεν πρέπει καθόλου να ξεχνάμε. Στους ζοφερούς καιρούς και στις δύσκολες ημέρες, που ζούμε όχι απλώς πρέπει να θυμόμαστε αυτή την αποφράδα και θλιβερή ημέρα που αποτελεί την ‟Μεγάλη Παρασκευή„ του Γένους μας, την δύστυχη και αιματοκυλισμένη, αλλά οφείλουμε να διατρανώνουμε τη φωνή μας και να ζούμε όλοι εμείς την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, την Παράδοσή μας και την Ορθοδοξία μας, γιατί η ‟Άλωση της Πόλης” μας διδάσκει πολλά».

Ομιλητής στην εκδήλωση αυτή ήταν ο εκ Πύργου καταγόμενος κ. Γεώργιος Μιχαλακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας με θέμα: «Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΩΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΣΥΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ». Στην αρχή της εμπεριστατωμένης αυτής ομιλίας του, ο εκλεκτός ομιλητής παρουσίασε στο πυκνό ακροατήριο τα κύρια αίτια της παρακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (Ρωμανίας), τα οποία έστρωσαν το δρόμο για την πτώση της και τις ομοιότητες που αυτά παρουσιάζουν με της σημερινές συνθήκες, επισημαίνοντας την σημασία της αντίστασης στις «μικρές καθημερινές και ύπουλες αλώσεις» που όλοι υφιστάμεθα μαζί με την πατρίδα μας. Ειδικότερα δε τόνισε την συμβολική σημασία της Άλωσης ως προοίμιο της δημιουργίας πνεύματος αντίστασης που έφερε την Επανάσταση του 1821 αλλά και ως σηματοδότης των ΟΧΙ του Ελληνισμού. Καταλήγοντας δε τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Άλωση και οι μετέπειτα εξελίξεις μας διδάσκουν ότι τελικά επιβιώσαμε μέχρι σήμερα, χάρη στη συσπείρωσή μας μέσα στην αυθεντικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που είναι Σταυροαναστάσιμη και που μας θυμίζει ότι μετά την Σταύρωση του Γένους ακολουθεί η Ανάσταση.

Η κ. Έλντα Πανοπούλου Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Διευθύντρια της Δραματικής Σχολής «ΜΕΛΙΣΣΑ» και η δ. Αθανασία Κατσηδήμα Φιλόλογος και Σπουδάστρια της ως άνω Σχολής, με επιδεξιότητα και αφηγηματικό τρόπο καταχειροκροτούμενες, απήγγειλαν και διάβασαν Κείμενα και Θρήνους της Άλωσης.
Ξεχωριστή ήταν επίσης στο τελευταίο μέρος της λαμπρής αυτής εκδήλωσης και η παρουσία της Μικτής χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, το οποίο αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο, ένα φάρο Πολιτισμού και έναν Ιστορικό οδοδείκτη, για την πόλη του Πύργου, κρατώντας ψηλά τις αρχές και τις αξίες της Ελληνοχριστιανικής μας Παράδοσης. με τραγούδια της Πόλης και τις Αλησμόνητες Πατρίδες, υπό την διεύθυνση της κ. Κωστούλας Σακκά-Κυρίτση Καθηγήτρια Μουσικής.

Η αξιόλογη αυτή εκδήλωση έκλεισε με το κοντάκιον «Τη Υπερμάχω» και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ Αθανάσιος, ο οποίος ευλόγησε και συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού για την λαμπρή αυτή Ιστορική και Πολιτιστική εκδήλωση, καθώς επίσης ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλίας Παπαγγελής με χορεία Ιερέων, ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Πύργου κ. Νικόλαος Βλαχαντώνης , ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος και κ. Θεόδωρος Κόρδας, ο Διοικητής της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Πύργου Αντισυνταγματάρχης κ. Κωνσταντίνος Σμυρνής και η Λοχίας ΕΠΟΠ κ. Ευγενία Χριστοπούλου, ο Διοικητής της 117 Πτέρυγος Μάχης Ανδραβίδος Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Κωσταβάρας , ο Διοικητής του Κ.Ε.Α.Τ. Ανδραβίδος Σμήναρχος κ. Δημήτριος Σιδερίδης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Αντιπύραρχος κ. Κώστας Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας) κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και Ολυμπίας κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κ. Ιωάννης Παπαδάτος, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του παρατήματος της Εθνικής Δράσης Ηλείας κ. Νικόλαος Ζέζας, η Πρόεδρος του τοπικού περιφερειακού τμήματος του Ε.Ε.Σ. κ. Τζένη Τσεπενέκα, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ηλείας κ. Μαριάνθη Χιδήρογλου, η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κωνσταντίνα Παννέτα, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» κ. Λόπη Νικολοπούλου, ο εκπρόσωπος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Υπαλλήλων Πύργου κ. Ανδρέας Γιατράς, ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος και πλήθος κόσμου.

Aπό το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσφέρθηκε στους συντελεστές της εκδήλωσης ως αντίδωρο ευχαριστίας για την πολύτιμη και ουσιαστική συμβολή τους, το βιβλίο του τέως Δημάρχου Γαστούνης κ.Κώστα Λούρμπα με τίτλο: «Οι Μικρασιάτες της Γαστούνης».