Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη και την Παρασκευή 16-17 Ιουλίου 2015 το επιστημονικό συνέδριο «Μεταλλεία, ελιές και μοναστήρια: Όψεις της περιβαλλοντικής ιστορίας της Χαλκιδικής», στο πλαίσιο διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Ιστορίας Βασίλη Κ. Γούναρη, που χρηματοδοτήθηκε από τη ΓΓΕΤ (δράσης «Αριστεία ΙΙ»).
Η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε την Πέμπτη, 16 Ιουλίου στην αίθουσα διαλέξεων «Ιωάννης Μανωλεδάκης» του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, όπου διαβάστηκε χαιρετισμός του Αναπλ. Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Είναι χαρά μου να χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του σημερινού συνεδρίου που έχει στόχο να προωθήσει την επιστημονική έρευνα για την περιβαλλοντική ιστορία της περιοχής της Χαλκιδικής μέσα από τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες στο πλαίσιο ενός ενδιαφέροντος διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος. Είναι σαφές ότι η σύμπραξη ειδικών επιστημόνων και μελετητών γίνεται με κίνητρο την προαγωγή της σχετικής έρευνας και την ανάλογη αξιοποίηση των πορισμάτων που αφορούν στην ολιστική προσέγγιση σεβασμού τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Χαλκιδικής… Η ιστορική και αρχαιολογική σημασία της περιοχής είναι τεράστια και ερμηνεύεται εν πολλοίς από την σημαίνουσα γεωγραφική θέση της και τον πρωταγωνιστικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ρόλο που διαδραμάτισε διαχρονικά ήδη από την προϊστορική εποχή.».
Μετά τις τρεις διαλέξεις προσκεκλημένων ειδικών ομιλητών ακολούθησε η πρώτη προβολή ντοκιμαντέρ 80 λεπτών, σε σκηνοθεσία του Μανώλη Ζανδέ, που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος και θα διατίθεται δωρεάν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Την Παρασκευή, 17 Ιουλίου, στους χώρους του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, έλαβαν χώρα με εξαιρετική επιτυχία οι λοιπές εργασίες του συνεδρίου με συντονιστή τον καθηγητή Βασίλη Γούναρη και τη συμμετοχή δεκαπέντε ειδικών επιστημόνων, που ανέπτυξαν διάφορες πτυχές της περιβαλλοντικής ιστορίας της Χαλκιδικής από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.
Σύντομα θα κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο οι εργασίες των επιστημόνων που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα.