«Όψεις της Προβληματικής του Οικουμενικού Διαλόγου» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Loading...


Του Κωνσταντίνου Κορομπίλη

Ο γνωστός στο Πανελλήνιο πρωτοπρεσβύτερος π.Γεώργιος Μεταλληνός και ο μοναχός π.Αρσένιος Βλιαγκόφτης είναι οι επίσημοι ομιλητές και καλεσμένοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. 

Το θέμα της ομιλίας του π. Γεωργίου είναι «Όψεις της Προβληματικής του Οικουμενικού Διαλόγου» με αφορμή την Πανορθόδοξο Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί από την 16η – 27η Ιουνίου του 2016 στο Κολυμπάρι της Κρήτης και του π.Αρσενίου «Κριτική στα δημοσιευμένα κείμενα της Συνόδου». Περισσότεροι από 400 Ορθόδοξοι από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην Κρήτη τον Ιούνιο για την Πανορθόδοξη Σύνοδο, την πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών του 1053. Ταυτόχρονα θα υπάρχει η παρουσία ως παρατηρητών εκπροσώπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών. Αξίζει να σημειωθεί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα προηγηθούν δύο ειδικές συνεδριάσεις και ενδέχεται να χρειαστεί και ειδική Σύναξη των Προκαθημένων με στόχο την σύνταξη του μηνύματος που θα αποσταλεί σε όλους τους Ορθοδόξους και τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο. Την εκδήλωση θα «ανοίξει» η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Φωτίου με έντεχνα τραγούδια.

Βιογραφικό π.Γεωργίου ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ
Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα (1940) και περάτωσε εκεί την εγκύκλιο παιδεία του (1958) και κλασσική φιλολογία (1964-1967) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε τα πτυχία θεολογίας και φιλολογίας. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, ως απλός στρατιώτης (1963-1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δ. Γερμανία (Βόννη και Κολωνία), όπου έμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα έκανε σπουδές και έρευνες αρχειακές στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).
      Από το 1984 είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο, Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας και Βυζαντινή Ιστορία. Την ποιμαντική του δραστηριότητα αναπτύσσει στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής. Από την 1-9-2004 Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής μέχρι την συνταξιοδότηση του τον Αύγουστο του 2007.

Βιογραφικό π.Αρσενίου ΒΛΙΑΓΚΟΦΤΗ

Ο π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης γεννήθηκε το 1956 στην Κοζάνη.
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και Διδάκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ.
Αφού εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης αρχικά στη Φιλοσοφική (1981-1984) και μετά στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. (1984-1987),
από το 1987 ακολούθησε την οδό του μοναχισμού και εγκαταβιώνει στην Ιερά Μονή Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου Βατοπαιδίου Χαλκιδικής.
         Από το 1991 ορίσθηκε εντεταλμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας για θέματα αιρέσεων. Έχει λάβει μέρος από τότε μέχρι σήμερα
σε όλες τις Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις, που συγκαλούνται ετησίως, για την αντιμετώπιση των αιρέσεων. Σε πολλές απ᾽ αυτές ως εισηγητής.
Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τα θέματα αυτά και έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ομιλίες και ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές.
Είναι Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου της «Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων», που είχε ιδρύσει ο μακαριστός π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος για την αντιμετώπιση των αιρέσεων. Επίσης Πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου της αντιστοίχου Ενώσεως στη Βόρειο Ελλάδα με τον τίτλο «Πρωτοβουλία Γονέων Βορείου Ελλάδος».
Είναι Σύμβουλος εκδόσεως του περιοδικού «Παρακαταθήκη», που στοχεύει στη διατήρηση και προβολή της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας.

 

 Ετικέτες