Συγκίνηση στην πασχαλινή Συναυλία που έδωσε το Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι στην Λάρισα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Μεγάλη Συναυλία με πασχαλινούς ύμνους πραγματοποίησε το Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Θεοδόσιο Διαμάντη, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Η Συναυλία βυζαντινής μουσικής περιείχε ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από φιλόμουσους πιστούς, Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, το Σάββατο 16 Απριλίου, το απόγευμα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π.Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Κερκύρας και Παξών, που είχε ως θέμα: » Οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα». Ο Λαρισαίος λόγιος κληρικός, μίλησε μέσα από την καρδιά του τόσο για το ύψος των νοημάτων που κρύβονται μέσα στην υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, όσο και τον τρόπο που θα διέλθουμε τον χρόνο της, κατανοώντας μέσα από την πλούσια θεματολογία της και τον υμνολογικό πλούτο της, από τις πολλές αντιθέσεις της και το μεγαλείο της, ποιός είναι ο σκοπός μας και πώς θα συνοδοιπορήσουμε μαζί με τον ερχόμενο Χριστό, βιώνοντας τόσο τον Σταυρό όσο και την Ανάστασή Του! Στην συνέχεια οι χορωδοί απέδωσαν θαυμάσια και μελωδικότατα τους κατανυκτικούς ύμνους της ιεράς αυτής περιόδου, ενώ μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, π.Αχίλλιο, ο οποίος προλόγιζε την όλη εκδήλωση, πραγματοποίησαν ένα αφιέρωμα αγάπης και τιμής, στους μακαριστούς ιεροψάλτες της Λαρισαϊκής Εκκλησίας και σπουδαίους Μαϊστορες της Βυζαντινής Μουσικής, αλησμόνητους, Άγγελον Μαργαρίτην, Ιωάννην Κεσσάκην, Αριστείδην Γρηγοριάδην, Κωνσταντίνον Κωστούλην, Αθανάσιον Βαϊου, Ναόν Γαλατάν, Αθανάσιον Καραμέτσιον και τον νεώτερον στην ηλικία Κωνσταντίνον Σαϊτην. Με ιερά δε συγκίνηση το ακροατήριο άκουσε και το ειδικά γραμμένο για την μνήμη τους ψαλτοτράγουδο, σε ήχο β΄, που κατέπληξε τους πάντες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος συνεχάρη τόσο τον προσκεκλημένο του ομιλητή, π.Θεμιστοκλή για την εμπνευσμένη ομιλία του, όσο και τον Χοράρχη και τους χορωδούς του Δημοτικού και Βυζαντινού Εργαστηρίου, για την σπουδαία αυτή συναυλία που παρεχώρησαν, τέρποντας για μια ακόμη φορά τις ακοές των πιστών. Έκανε δε και ειδική μνεία στους μακαριστούς Ιεροψάλτες, που πέρασαν από την Λάρισα και άφησαν το σπουδαίο άρωμα της εν Χριστώ διακονίας τους και πραγματικά σπουδαίας προσφοράς τους!

1704LAR (1).jpg
1704LAR (2).jpg
1704LAR (3).jpg
1704LAR (4).jpg
1704LAR (5).jpg


tilegrafima.gr