Εορτή του Αγίου Νικηφόρου

Γιορτάζουμε σήμερα 2 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικηφόρου, του Ομολογητού και Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Νικηφόρος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε το 758 μ.Χ. Οι γονείς του, ονομάζονταν Θεόδωρος και Ευδοκία και άνηκαν στην επίσημη και ευγενική κοινωνική τάξη. Ιδιαίτερα ο πατέρας του, που διακρινόταν για την ειλικρινή αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και πέθανε εξόριστος στη Νίκαια από τον εικονομάχο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Κοπρώνυμο. Στα χνάρια του πατέρα του βάδισε και ο γιος του, Νικηφόρος, ο οποίος απέκτησε μεγάλη ευσέβεια και ανάλογη ορθόδοξη παιδεία. Για αρκετό χρόνο έκανε αρχιγραμματέας στα ανάκτορα, αλλά μετά αποσύρθηκε σε ένα κτήμα του… κοντά στο Βόσπορο, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη και την άσκηση. Όμως, ο βασιλιάς Νικηφόρος τον υποχρέωσε να αναλάβει τη διεύθυνση του μεγάλου πτωχοκομείου της Πόλης. Και από τη θέση αυτή, κρίθηκε κατάλληλος για Πατριάρχης. Αφού σύντομα πέρασε όλους τους Ιερατικούς βαθμούς, την Κυριακή του Πάσχα το 806 μ.Χ. ανέβηκε στον Πατριαρχικό θρόνο. Άλλα από τη θέση αυτή άρχισε και ο Γολγοθάς του Αγίου Νικηφόρου. Έδωσε σκληρούς αγώνες για τη διατήρηση της τιμητικής προσκύνησης των Εικόνων. Υπέστη πολλές ταλαιπωρίες και διωγμούς. Εννιά χρόνια έκανε στην Πατριαρχεία και δεκατρία στην εξορία. Τελικά, μετά από πολλές ταλαιπωρίες, στις 2 Ιουνίου του 822 μ.Χ. παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Νίκην ἤνεγκε, τὴ Ἐκκλησία, ἡ σὴ ἔνθεος, ὁμολογία, Νικηφόρε Ἱεράρχα θεόληπτε. τὴν γὰρ Εἰκόνα τοῦ Λόγου σεβόμενος, ὑπερορία ἀδίκως ὠμίλησας. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός
{youtube}jLv_8FnaazY{/youtube}