ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις πληρωμές των συντάξεων Ιουνίου, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς περίπου 2.500.000 συνταξιούχων τα ποσά που τους αναλογούν για κύριες και επικουρικές παροχές.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
News: Ωστόσο, την ίδια ώρα, παραμένει τεράστιος ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων που ακόμα δεν έχουν διεκπεραιωθεί από τον ΕΦΚΑ, δημιουργώντας προβληματισμό στους ασφαλισμένους.
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου και 29 Μαΐου 2025 ως εξής:
• Τρίτη 27 Μαΐου: Καταβάλλονται οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και εκείνων που απονέμονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) από το 2017 και μετά, καθώς και όλες οι επικουρικές συντάξεις για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
• Πέμπτη 29 Μαΐου: Πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, ήτοι συνταξιούχων από ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών, ΝΑΤ, αλλά και οι συντάξεις του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimaorthodoxias.gr, οι εκκαθαρίσεις για χιλιάδες συντάξεις πραγματοποιήθηκαν με fast-track διαδικασίες τον Απρίλιο, ώστε να προλάβουν την ένταξη των δικαιούχων στον κύκλο πληρωμών του Ιουνίου. Όμως, ακόμη 15.810 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Πληρωμές επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ
Εκτός από τις συντάξεις, έως το τέλος Μαΐου αναμένονται και οι καθιερωμένες πληρωμές από τους άλλους βασικούς οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής:
• Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει την Πέμπτη 30 Μαΐου το επίδομα παιδιού Α21, το επίδομα αναπηρίας, ανασφάλιστων υπερηλίκων, επίδομα στέγασης, επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τις παροχές αναδοχής και γέννησης.
• Από τη ΔΥΠΑ θα πληρωθούν το τακτικό επίδομα ανεργίας, το ειδικό εποχικό βοήθημα, καθώς και επιδόματα μητρότητας και μακροχρόνιας ανεργίας.
Για την πρόσβαση σε αναλυτικές πληροφορίες, οι δικαιούχοι μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα της ΔΥΠΑ και το ημερολόγιο πληρωμών του ΟΠΕΚΑ.
Χάρτης αναμονής: Πού καθυστερούν περισσότερο οι συντάξεις
Ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι, παρά τις ανακοινώσεις για μείωση των εκκρεμοτήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων φτάνει τις 15.810, με πρωταγωνιστές τους νομούς Αττικής (9.081), Θεσσαλονίκης (1.201) και Ηρακλείου (789). Αντίστοιχα, υπάρχουν νομοί όπως η Κεφαλονιά, η Φωκίδα και η Λευκάδα, όπου οι εκκρεμότητες είναι κάτω από πέντε αιτήσεις.
Ο νέος «χάρτης καθυστερήσεων» φανερώνει και μία ασύμμετρη κατανομή του προβλήματος, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμοτήτων βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Ο λόγος για αυτό αποδίδεται κυρίως στη μαζική υποβολή αιτήσεων πριν από την προγραμματισμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης το 2027.
Ασφαλιστικό μέλλον και εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Ο όγκος των αιτήσεων για σύνταξη παραμένει τεράστιος: μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2025 υποβλήθηκαν πάνω από 30.000 νέες αιτήσεις, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τις 190.000 μέχρι το τέλος του έτους, όπως κάθε χρόνο από το 2020 και μετά. Οι αιτήσεις αφορούν κυρίως συντάξεις γήρατος, ενώ η δυνατότητα απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση χωρίς σοβαρές περικοπές λειτουργεί ως σημαντικό κίνητρο για πρόωρη αποχώρηση από την εργασία. Ήδη, 220.000 συνταξιούχοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση που τους επιτρέπει να εργάζονται και να διατηρούν το σύνολο της σύνταξής τους.
Τι να προσέξουν οι συνταξιούχοι
Το σημαντικότερο για τους δικαιούχους αυτή τη στιγμή είναι να παρακολουθούν την επίσημη επικοινωνία του ΕΦΚΑ, καθώς εντός Ιουνίου αναμένονται νέες οδηγίες και εγκύκλιοι για τις δηλώσεις αναδρομικών και φορολογικών υποχρεώσεων που απορρέουν από πρόσθετες πληρωμές.
Η ρευστότητα του ασφαλιστικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τις πιέσεις για μείωση των δημοσιονομικών δαπανών, κάνει τη σωστή πληροφόρηση απολύτως απαραίτητη.
Οι πληρωμές που έρχονται, ειδικά για τον Ιούνιο, είναι κομβικές, ενώ και οι καθυστερήσεις που παραμένουν θα συνεχίσουν να πυροδοτούν κοινωνικές αντιδράσεις. Όσο η ψηφιοποίηση των διαδικασιών δεν συνοδεύεται από ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού στα καταστήματα ΕΦΚΑ, το πρόβλημα των εκκρεμοτήτων θα παραμένει.