Τον Απρίλιο τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’

Loading...


Τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στο Σαράγεβο θα πραγματοποιηθούν στις 30 Απριλίου επιβεβαίωσαν ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αρχιεπίσκοπος Βίνκο Πούλιτς και ο πρόεδρος της κροατικής πολιτιστικής εταιρείας «Νάπρεντακ» Φράνιο Τόπιτς.

«Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τον άνθρωπο που αγωνίστηκε τόσο πολύ για την ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» είπε ο καρδινάλιος Βίνκο Πούλιτς εκφράζοντας την ελπίδα, το μνημείο μία ακόμη φορά να υπενθυμίσει τις προσπάθειες του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ για τον άνθρωπο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βοσνία ευχαρίστησε όσους στήριξαν και έδειξαν κατανόηση στο σχέδιο και κυρίως στους δωρητές που διασφάλισαν τη χρηματοδότηση της υλοποίησής του.

Το κόστος του έργου, στο οποίο συμπεριελήφθη η επισκευή της σκάλας εισόδου και της πρόσοψης του καθεδρικού καθολικού ναού στο Σαράγεβο, μπροστά από τον οποίο ανεγέρθηκε το μνημείο, ανέρχεται στα 240 εκ. ευρώ (480.000 μάρκα Βοσνίας).

«Πρέπει να γίνουμε οικοδόμοι της ειρήνης όπως μας συνέστησε ο εκλιπών Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'» τόνισε ο καρδινάλιος Βίνκο Πούλιτς σημειώνοντας ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες που επισκέφθηκε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έχουν αναγερθεί μνημεία και ότι στην Κροατία υπάρχουν τουλάχιστον δέκα.

«Ήρθε επιτέλους ο καιρός να τοποθετηθεί αυτό το μνημείο» ανέφερε ο κ. Τόπιτς υπενθυμίζοντας ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε αμέσως μετά την κοίμηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ήταν εναντίον οποιασδήποτε μορφής βία, τόνισε και πρόσθεσε ότι «μίλησε για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 263 φορές και ότι το Βατικανό την αναγνώρισε ως ανεξάρτητη χώρα, δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα του 1992».

Ο κ. Τόπιτς ανέφερε ότι την πρωτοβουλία για την ανέγερση του μνημείου στήριξε και η προεδρία της Βοσνίας-Ερζεργοβίνης.

Το άγαλμα θα τοποθετηθεί σε βάθρο δίπλα στην είσοδο του καθεδρικού ναού της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Σαράγεβο σε ανάμνηση των επισκέψεων του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ τον Απρίλιο του 1997 στο Σαράγεβο και τον Ιούνιο του 2003 στην Μπάνια Λούκα.

Πρόκειται για έργο του ακαδημαϊκού γλύπτη Χρβόγιε Ουρούμοβιτς και απεικονίζει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο να προσεύχεται.

Το ύψος του αγάλματος είναι λίγο χαμηλότερο από τρία μέτρα και θα τοποθετηθεί σε σημείο που είναι μέρος συγκέντρωσης των νέων της πόλης.Ετικέτες