Πάπας Φραγκίσκος: Και στον Χριστιανισμό υπάρχει φονταμενταλισμός-Τι είπε για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους

Loading...


Του Μανώλη Κείου

Υπάρχουν στον Χριστιανισμό φονταμενταλιστές; Σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο υπάρχουν! 

Όπως συνηθίζεται οι ενδιαφέρουσες ειδήσεις από τον ποντίφικα βγαίνουν… εν πτήσει…Έτσι λοιπόν για ακόμη μια φορά ο επικεφαλής των Ρωμαιοκαθολικών μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Αφρική είπε πολλά και ενδιαφέροντα…

Ο Πάπας καταδίκασε τη φόρμουλα των οικονομικών συστημάτων που δημιουργούν έναν «θεό του χρήματος», μιλώντας για πράλληλα για την «ειδωλολατρία του χρήματος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει, θα συνεχίσουμε να έχουμε περισσότερες δυστυχίες, τραγωδίες, πολέμους, παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα, και την αδικία.»

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε επίσης τις διάφορες μορφές εκμετάλλευσης οι οποίες παρατηρούνται σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, ενώ τα θύματα τα χαρακτήρισε ως «μάρτυρες της εκμετάλλευσης.»

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκάλεσε η άποψη του για τον φονταμενταλισμό. Ερωτώμενος σχετικά ο Πάπας μιλώντας αναφορικά με την παγκόσμια απειλή του φονταμενταλισμού, και απαντώντας σχετικά με το αν και οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να παρέμβουν σε πολιτικό επίπεδο σχολίασε: «Αντί να παρεμβαίνουν πολιτικά οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν την απειλή του φονταμενταλισμού με την προώθηση αξιών, ιδιαίτερα εκείνων της αδελφοσύνης και της συνύπαρξης». Τόνισε, επίσης, ότι ο φονταμενταλισμός μπορεί να βρεθεί σε όλες τις θρησκείες, ακόμη και τον καθολικισμό.

Κατά τα λοιπά μίλησε και για το λεγόμενο σκάνδαλο Vatileaks και τη συνεχιζόμενη δίκη για τρεις υπαλλήλους του Βατικανού και οι δύο δημοσιογράφους που κατηγορούνται για τη δημοσίευση κλεμμένων πληροφορίων. Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε ότι «έγινε λάθος» στο διορισμό των υπαλλήλων του Βατικανού. Ο Πάπας είπε ότι δεν εξεπλάγη από τις πληροφορίες που αποκκαλύφθηκαν, δεδομένου ότι ήταν ήδη ενήμερος της διαφθοράς στους κόλπους του Βατικανού. Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι δεν ήταν αυτός, αλλά οι προκάτοχοί του, που ξεκίνησαν τη διαδικασία της εκρίζωσης της διαφθοράς στο Βατικανό.

Ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν η Εκκλησία θα αλλάξει τη διδασκαλία της σχετικά με τη χρήση των προφυλακτικών ως μέθοδο πρόληψης κατά του HIV, που εξακολουθεί να είναι μια διαδεδομένη επιδημία στην Αφρική. Ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε ότι η απάντηση πρέπει να ειδοθεί πρώτα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο…
Τέλος ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τις κλιμακούμενες διεθνείς συγκρούσεις, όπως, για παράδειγμα, με το ρωσικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε πρόσφατα από την Τουρκία. Περιέγραψε τον πόλεμο ως «επιχειρηση όπλων», η οποία καταστρέφει την ανθρωπότητα. και σημείωσε πως ο πόλεμος δεν προέρχεται από τον Θεό, ο οποίος είναι ο Θεός της ειρήνης..

Ερωτηθείς για το επόμενο ταξίδι του ο κ. Φραγκίσκο δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το Μεξικό πιθανότερα.Ετικέτες