Ο «πανευτυχής» πάπας θέλει να αγκαλιάσει τους Ορθοδόξους

Loading...


«Πανευτυχής» δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος ερωτηθείς για την προσέγγιση της Καθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία, λίγες ημέρες πριν την ιστορική συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στην Κούβα, την ερχόμενη Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, δεν κρύβει την αγάπη του στους πιστούς της Ορθοδοξίας λέγοντας πως «θέλει να συναντήσει και να αγκαλιάσει τους Ορθόδοξους αδελφούς του».

Μιλώντας στην Corriere della Sera για τις επαφές των δύο Εκκλησιών, ο ποντίφικας πρόσθεσε: «Οι μυστικές διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό ικανών επισκόπων. Από την πλευρά των Ορθοδόξων ασχολήθηκε με αυτές ο Ιλαρίωνας, ο οποίος, εκτός από ικανός, είναι και καλλιτέχνης, μουσικός. Τα ετοίμασαν όλα οι επίσκοποι».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όμως, αναφέρθηκε και στην Αραβική Άνοιξη επισημαίνοντας πως η Δύση πρέπει να κάνει αυτοκριτική για την λαϊκή εξέγερση του 2011.

«Σε ότι αφορά την Αραβική Άνοιξη και το Ιράκ μπορούσε να φανταστεί τι θα μπορούσε να συμβεί. Εν μέρει υπήρξε μια σύγκλιση των αναλύσεων που είχαν κάνει η Αγία Έδρα και η Ρωσία. Εν μέρει, καλό είναι να μην υπερβάλλουμε, διότι η Ρωσία έχει τα συμφέροντά της», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην προσφυγική κρίση, προβλέποντας πως «Η Ευρώπη στο τέλος θα χαμογελάσει στους πρόσφυγες».

Μιλώντας για την επίσκεψή του στην Λαμπεντούζα, όπου καταφθάνουν πλοιάρια με μετανάστες από τη Βόρειο Αφρική, ο ποντίφικας, δήλωσε πως όταν ταξίδεψε στο μικρό ιταλικό νησί «το πρόβλημα της μετανάστευσης είχε μόλις ξεκινήσει. Και τώρα έχει εκραγεί».

Τόνισε, μάλιστα, πως η έκταση του προβλήματος δεν έγινε αντιληπτή σύντομα και η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσει επιβαρυμένο.

«Είναι μια πρόκληση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με έξυπνο τρόπο, διότι πίσω της υπάρχει το φοβερό και τεράστιο πρόβλημα της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε.Ετικέτες