Βατικανό: Μελετάται η αναγνώριση γάμου ομοφυλόφιλων

Loading...


Yπέρ της νομικής αναγνώρισης των σχέσεων ζευγαριών προσώπων του ιδίου φύλου, αλλά υπό τον όρο ότι θα διαχωρίζονται σαφώς από τους ετεροφυλοφιλικούς γάμους, τάχθηκε ένα στέλεχος του Βατικανού.

«Η Εκκλησία είναι εναντίον της χρήσης της ίδιας ορολογίας» όσον αφορά τις ενώσεις των ομοφυλόφιλων και των ετεροφυλόφιλων, ανέφερε ο Μονσινιόρος Μπρούνο Φόρτε.

«Τούτου λεχθέντος, μου φαίνεται ξεκάθαρο ότι τα ανθρώπινα όντα τα οποία συμμετέχουν σε διάφορες εμπειρίες και σχέσεις έχουν δικαιώματα, τα οποία πρέπει να προστατεύονται», πρόσθεσε αναφερόμενος στην ένωση προσώπων του ιδίου φύλου.

«Το θέμα είναι να αποφευχθεί κάθε άμεση, ή ακόμα και σημασιολογική εξίσωση, αλλά προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλειστεί η αναζήτηση μιας πιθανής ένταξης στη νομοθεσία των δικαιωμάτων που πρέπει να εκχωρηθούν στους ανθρώπους που ζουν σε μια ομοφυλοφιλική σχέση» είπε ο Μονσινιόρος Φόρτε. Ο καθολικός ιερωμένος χαρακτήρισε το ζήτημα των δικαιωμάτων αυτών «θέμα ευπρέπειας και σεβασμού της αξιοπρέπειας των ανθρώπων».

Στη σύνοδο των 191 επισκόπων

Ο Μπρούνο Φόρτε είναι γραμματέας της ειδικής Συνόδου των 191 επισκόπων, καρδιναλίων και άλλων ανώτερων κληρικών που διεξάγεται από τις 5 έως τις 19 Οκτωβρίου με κυρίαρχα ζητήματα τις διδαχές της Καθολικής Εκκλησίας σε θέματα όπως ο γάμος, το διαζύγιο και η ομοφυλοφιλία στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Στη σύνοδο οι καθολικοί ιεράρχες επιβεβαίωσαν ότι «η ένωση μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου δεν μπορεί να θεωρηθεί ισόνομη με το γάμο μεταξύ ανδρών και γυναικών» ανέφερε ο καρδινάλιος Πίτερ Έρντο υπενθυμίζοντας «τα ηθικά ζητήματα που συνδέονται με τις ενώσεις ατόμων του ιδίου φύλου». Την Κυριακή, ο ιταλός καρδινάλιος Άντζελο Σκόλα, δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της έναντι των ομοφυλόφιλων. «Είναι αναμφισβήτητο ότι έχουμε καθυστερήσει στην υιοθέτηση μιας στάσης απόλυτου σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ισότητας των ομοφυλόφιλων» είπε στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ο καρδινάλιος Σκόλα που θεωρείται μια συντηρητική φωνή στις τάξεις της Καθολικής Εκκλησίας.

Στη σύνοδο όπου μετέχουν συντηρητικοί και προοδευτικοί καρδινάλιοι εξετάζονται μεταρρυθμιστικές προτάσεις όπως η άρση της απαγόρευσης του νέου γάμου μεταξύ διαζευγμένων ζευγαριών. Εξετάζεται αν τα πρόσωπα αυτά θα μπορούσαν να ξαναπαντρευτούν μετά από μια περίοδο μετάνοιας.

Έπειτα από μια γενική συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, οι επίσκοποι και οι καρδινάλιοι θα συνεχίσουν σε ομάδες, ώστε να συνταχθεί το ανακοινωθέν της συνόδου που θα παρουσιαστεί το Σάββατο. Πιθανόν αυτό να χρησιμεύσει ως βάση για μια δεύτερη σύνοδο σε ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της οποίας θα υποβληθούν προτάσεις προς έγκριση από τον πάπα Φραγκίσκο.Ετικέτες