Βατικάνεια φωνή για την Πανορθόδοξη: Σημαντική για όλους τους Χριστιανούς-Τι είπε για όσους μένουν…κλειδωμένοι

Loading...


Του Μανώλη Κείου 

«Η Πανορθόδοξη έχει μεγάλη σημασία για το σύνολο του χριστιανικού κόσμου, αφού ενισχύει την ενότητα της Εκκλησίας γύρω από την πίστη γύρω από το ευαγγέλιο σε όλο το χριστιανικό δόγμα, προς όφελος όλων των Χριστιανών», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Adriano Roccucci, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο «Roma Tre» και Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου.

Η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου ιδρύθηκε το 1968 αμέσως μετά τη Β΄Σύνοδο του Βατικανού και έχει στόχους την προώθηση του Οικουμενισμού και τους θρησκευτικούς διαλόγους.

Μίλησε μεταξύ άλλων για κοινές προκλήσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών και ανέφερε ως παραδείγματα τις διώξεις, τη φτώχεια, το μέλλον της οικογένειας, την αξία της ζωής, το περιβάλλον.

Και συνεχίζοντας την…επίθεση αγάπης σχολίασε: 

«Όταν ένα τέτοιο σημαντικό κομμάτι του χριστιανισμού βρίσκει τη δύναμη να μιλήσει με μία φωνή, αγγίζει πολλές διαφορετικές χώρες, θρησκείες και πολιτισμούς, όλης της ανθρωπότητας».

Με…λογοτεχνικό λόγο διεμήνυσε πως «οι Χριστιανοί καλούνται να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», αλλά την είδηση την έβγαλε στο τέλος όταν ρωτήθηκε για όσες Εκκλησίες βλέπουν με σκεπτικισμό τις επαφές με τους Ρ/καθολικούς.

«Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, οι μαθητές του Ιησού μετά την ανάστασή Του ήταν κλειδωμένοι μέσα στο σπίτι από φόβο. Το κλείσιμο, το κλείσιμο της χριστιανικής κοινότητας είναι ένα φαινόμενο που δεν προέκυψε σήμερα, έχει παρατηρηθεί σε όλη την ιστορία του Χριστιανισμού. Εδώ μπορείτε να μιλήσει κανείς για το φόβο προς τον έξω κόσμο, όταν ζεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κλειδωμένος. Πώς να ασχοληθεί κανείς με αυτό; Νομίζω ότι υπάρχουν πνευματικές δυνάμεις που πιέζουν για διαφάνεια σε κάθε εκκλησία, και η ενέργειά τους είναι πολύ σημαντική. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε ανοικτοί στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι με ανοιχτό πρόσωπο και  ανοιχτό μυαλό για να καλύψουμε τον σύγχρονο άνθρωπο. Η διαφάνεια είναι απαραίτητη, προκειμένου να μεταφέρουμε το ευαγγέλιο στην ανθρωπότητα» σχολίασε .

Και ο νοών νοείτω…