Ανοίγει το παιχνίδι ο Πάπας…Μετά τα μηνύματα ενότητας με Βαρθολομαίο είδε και τον Αρμένιο Πατριάρχη

Loading...


 Του Μανώλη Κείου

Μετά το ξεκάθαρο άνοιγμα προς τον Πατριάρχη Μόσχας και το κάλεσμα για συνάντηση ο Πάπας Φραγκίσκος χθες συνέχισε την τακτική της…ενότητας με τον Αρμένιο Πατριάρχη. Η τοποθέτησή του για την «πλήρη κοινωνία» δείχνει ξεκάθαρα πως οι επαφές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω θα συνεχισθούν την προσεχή Κυριακή, δεν είναι συμβολικές μονάχα, αλλά έχουν απώτερο στόχο… Υπενθυμίζεται εξάλλου πως στις 14 Ιουνίου τις πύλες του Βατικανού θα περάσει και ο Αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρι…Ο πάπας εν ολίγοις επιχειρεί να προσεγγίσει τους πάντες….

Αναλυτικότερα λοιπόν, η πορεία προς την ενότητα των Χριστιανών και τα δεινά του αρμενικού λαού στο παρελθόν και το παρόν σε πολλά μέρη της Μέσης Ανατολής, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρμένιο Πατριάρχη Κιλικίας Aram I.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Βατικανό, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια ώρα κοινής προσευχής.

Ο Πάπας υπενθύμισε τους «πρωταγωνιστικούς ρόλους» που είχε ο Aram I στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (διετέλεσε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ) και την «αποτελεσματική υποστήριξη» που συνεχίζει να προσφέρει στο Συμβούλιο των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής , το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των χριστιανικών κοινοτήτων της περιοχής.

 «Θα έλεγα σε αυτό το ταξίδι προς την πλήρη κοινωνία, μοιραζόμαστε τις ίδιες ελπίδες και την ίδια δέσμευση για να είμαστε πιστοί στο θέλημα του Κυρίου Ιησού Χριστού.» είπε ο ποντίφικας

Για τους Αρμένιους ο Πάπας είπε πως, «η ιστορία των δοκιμών και τα βάσανα, τους ανάγκασαν να γίνουν ένας λαός προσκυνητών, και βιώνουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το δρόμο για τη Βασιλεία του Θεού. Η ιστορία της μετανάστευσης,οι διώξεις και το μαρτύριο τόσων πολλών έχουν αφήσει βαθιές πληγές στις καρδιές όλων των Αρμενίων» και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται συναδέλφωση για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, ιδίως για  εκείνους που ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις και τη βία.  Ως πιστοί του Ιησού πρέπει να μάθουμε με ταπείνωση να σηκώνουμε και τα βάρη του άλλου , βοηθώντας έτσι ο ένας τον άλλο να είναι πιο Χριστιανός «Ετικέτες