Συνεργασίες και πιλοτικές δράσεις για τον θρησκευτικό τουρισμό στην Κύπρο

Loading...


Γ΄ Ετήσια Σύσκεψη Εκπροσώπων των Εκκλ. Περιφερειών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων 

Πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία στην Επισκοπή Αρσινόης, στην Περιστερώνα της Πάφου, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, η Γ΄ Ετήσια Σύσκεψη των Εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο για τη φιλοξενία και ακολούθως καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση για θέματα που αφορούν το εν λόγω Συνοδικό Γραφείο.

Στη συνέχεια, όλοι οι εκπρόσωποι παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν αναπτύξει κατά το τελευταίο έτος. Από τις παρουσιάσεις και το γόνιμο διάλογο που ακολούθησε, όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα και συμφώνησαν σε από κοινού δραστηριότητες.

Είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι, όλους τους συνεργάτες, στις Εκκλησιαστικές Περιφέρειες της Εκκλησίας της Κύπρου, τους απασχολεί η ενημέρωση, η γνωριμία, η προβολή, η προώθηση, η συντήρηση και η προσβασιμότητα των ιερών μνημείων, δηλαδή των ιερών τόπων της κάθε Εκκλησιαστικής Περιφέρειας. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια αξιοποίησης των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, τα οποία πρέπει να επεκτείνονται σε παγκύπρια κλίμακα, πέρα από τη χρήση σε κάθε μεμονωμένη περιφέρεια της νήσου μας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, στη συνέχεια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και συγκεκριμένα στον εγκαινιασμό Θεματικής Ομάδας, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα εμπλεκόμενα οργανωμένα σύνολα του Τουρισμού. Επίσης, ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και ιδιαίτερα με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, και το εν λόγω Συνοδικό Γραφείο. Ήδη αναπτύσσονται πιλοτικές δράσεις συνεργασίας σε επίπεδο διευθυντών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, με προοπτική τη δημιουργία ομίλων ή ομάδων μαθητών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη θρησκευτική και προσκυνηματική περιήγηση.

Μετά από πρόταση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντας κ. Νικολάου, ομόφωνη υπήρξε η απόφαση των Εκπροσώπων των Περιφερειών, οι συσκέψεις αυτές να μετατραπούν από ετήσιες σε εξαμηνιαίες. Έτσι, η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να συγκληθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, γύρω στις 19 Μαΐου 2016. Από τις δύο συναντήσεις κάθε έτους, η μία θα λαμβάνει χώρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και η άλλη σε μια από της υπόλοιπες εκκλησιαστικές περιφέρειες.

Έγινε, επίσης, ομόφωνα δεκτή η πρόταση του Επισκόπου Μεσαορίας να συμμετάσχουν στη σύσκεψή μας, εκτός από τους εκπροσώπους των Μητροπόλεων και των Σταυροπηγιακών Μονών, και εκπρόσωποι των τριών επαρχιακών επισκοπών. Ο π. Ανδρέας Φιλίππου μας προσκάλεσε τον ερχόμενο Ιανουάριο στη Μητρόπολη Μόρφου, για να γνωρίσουμε εκ του σύνεγγυς, εμπειρικά, το πολύτιμο έργο ψηφιοποίησης των Εκκλησιαστικών Μνημείων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, όλοι συμμετείχαν στην προσκυνηματική επίσκεψη στον αρχαίο Ναό της Παναγίας της Χρυσελεούσας στην κοινότητα Λυσό, όπου έτυχαν υποδοχής από τους κατοίκους του χωριού και ξενάγησης, εντός και εκτός του ναού, από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συνεστίαση σε παρακείμενο εστιατόριο της κοινότητας, όπου ο Επίσκοπος Αρσινόης φιλοξένησε όλους τους συμμετέχοντες στην Γ΄ Ετήσια Συνάντηση. Κατά τη διάρκεια του γεύματος συνεχίστηκε η συζήτηση γύρω από θέματα και προοπτικές της από κοινού συνεργασίας για το καλύτερο αποτέλεσμα προβολής και προώθησης των ιερών τόπων της πατρίδας μας.Ετικέτες

tilegrafima.gr