ΜΟΥΣΙΚΗ: Τα καημένα τα παιδιά, τα κατευθύνουν εκεί που θέλουν οι σατανολάτρες, με σατανικές μουσικές. Πρόσεχε τι μουσική ακούς.
Η Βυζαντινή μουσική δεν επιδέχεται στολίδια και επίδειξη. Όταν κάποιος ψέλνει ανεπιτήδευτα, χωρίς επιδείξεις, έχει μια φυσική ομορφιά και μοιάζει σαν μια γυναίκα που ο Θεός της έχει δώσει φυσική ομορφιά. Όταν όμως προσπαθεί να προκαλέσει ακουστική εντύπωση, με διάφορα τεχνάσματα, περίτεχνα ισοκρατήματα, τότε μοιάζει σαν μια γυναίκα άσχημη, η οποία με κραγιόν, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και ένα σωρό άλλα, προσπαθεί να δείξει ότι είναι όμορφη. Όμως, μ’ αυτόν τον τρόπο, το μόνο που πετυχαίνει, είναι να κάνει τον άλλο να αηδιάζει. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
Είναι πολύ καλό να μαθαίνουν τα μικρά παιδιά Βυζαντινή μουσική, διότι απασχολείται ο νους τους και δεν πηγαίνει στα μάταια και αμαρτωλά πράγματα. Έτσι τα παιδιά αγιάζονται και δοξολογούν τον Θεό. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
Πρόσεχε τι μουσική ακούς. Και τα καημένα τα παιδιά, τα κατευθύνουν εκεί που θέλουν οι σατανολάτρες, με σατανικές μουσικές. Φθάνουν να επικαλούνται τον σατανά. Έχω ακούσει, ότι μερικούς δίσκους «ρόκ», αν τους γυρίσεις ανάποδα («ανάστροφη κάλυψη»), θα ακούσεις τραγούδια με τα οποία επικαλούνται τον σατανά. Έχουν μέχρι και δοξολογία στον σατανά: «Σ’ εσένα αφιερώνομαι, σατανά». Φοβερό! (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
Από την κοσμική μουσική, είναι προτιμότερο να ακούει κανείς μουσική που δεν έχει λόγια. Η καλή μουσική, κάνει πολύ καλό στην ψυχή του ανθρώπου. Ανώτερη μουσική από όλες, είναι η Βυζαντινή μουσική, γιατί δεν ταράσσει την ψυχή, αλλά την ενώνει με το Θεό και την αναπαύει τελείως. Η Βυζαντινή μουσική, μαλακώνει την ψυχή του ανθρώπου και σιγά-σιγά την μεταρσιώνει σε άλλους κόσμους πνευματικούς. Με τους φθόγγους της, σπέρνει ηδονή, τέρψη και ευχαρίστηση, ταξιδεύοντας, σε άλλο κόσμο πνευματικό… (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
Δεν είναι καλό να ακούς τα σατανικά λόγια από τα τραγούδια (ροκ), ούτε να διαβάζεις σατανικά βιβλία. Έρχεται στιγμή αδυναμίας και ο λογισμός σου λέει: «είναι όπως τα λέει το βιβλίο εκείνο». (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
Ενώ είστε τόσο αδιάφοροι προς τα πνευματικά άσματα και τους ψαλμούς, είστε τόσο ορμητικότεροι προς τα σατανικά ακούσματα. Αν θελήσει κάποιος να σας εξετάσει στα διαβολικά, πορνικά και ανήθικα άσματα, θα βρει πολλούς να τα γνωρίζουν με ακρίβεια και να τα τραγουδούν με πολλή ευχαρίστηση! Να φράσσετε τα αυτιά σας από τα ακούσματα αυτά, διότι όσοι τα απαγγέλουν, ρίχνουν κοπριά στα αυτιά εκείνων που τα ακούνε, καθιστώντας την ψυχή τους ασθενέστερη και μαλθακότερη. Γιατί όπου υπάρχουν πορνικά άσματα, εκεί μαζεύονται οι δαίμονες. Όπου υπάρχουν άσματα πνευματικά, εκεί υπερίπταται η Χάρις του Αγίου Πνεύματος και αγιάζει και το στόμα και την ψυχή. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Τίποτε άλλο δεν ανυψώνει τόσο πολύ την ψυχή και δεν την αναπτερώνει και δεν την απαλλάσσει από τα γήινα και δεν την ελευθερώνει από τα δεσμά του σώματος και δεν την κάνει να ζει με ευλάβεια και να καταφρονεί τα του κόσμου, όσο η μελωδική αρμονία, τα μελωδικά Θεϊκά ψαλσίματα. Έτσι είναι στη φύση μας. Ευχαριστιέται και ελκύεται από τα τραγούδια και τις μελωδίες, αφού και τα μικρά παιδιά που θηλάζουν, με την μουσική αρμονία αποκοιμίζονται, όταν κλαίνε και δυσανασχετούν. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Μάθε να ψάλλεις, και θα δεις την ευχαρίστηση του πράγματος, γιατί εκείνοι που ψάλλουν (ή ακούν ψαλμωδίες), γεμίζουν με το Άγιο Πνεύμα, όπως ακριβώς εκείνοι που ψάλλουν τις ωδές του διαβόλου (ή τις ακούν), γεμίζουν με πνεύμα ακάθαρτο. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Να μην πλημμυρίζουμε τις ψυχές μας με το άκουσμα πρόστυχων τραγουδιών, γιατί είναι φυσικό από μουσική τέτοιου είδους να γεννιούνται πάθη, που υποδουλώνουν και εξευτελίζουν την ψυχή. Αλλά εμείς να επιζητούμε την άλλη μουσική, που και καλύτερη είναι, αλλά και οδηγεί στη βελτίωση της ψυχής. Αυτήν χρησιμοποίησε και ο Δαβίδ, ο ποιητής των ιερών ψαλμών και θεράπευσε, καθώς λένε, το βασιλιά (Σαούλ) από την μανιώδη κατάθλιψη. Λέγεται επίσης, ότι και ο Πυθαγόρας, όταν συνάντησε μεθυσμένους γλεντοκόπους (που είχαν ξεφαντώσει), διέταξε τον αρχηγό τους, που έπαιζε αυλό, να αλλάξει σκοπό και να παίξει σ’ αυτούς το δωρικό μέλος. Τότε αυτοί συνήλθαν τόσο από τη μελωδία, ώστε πέταξαν τα στεφάνια και ντροπιασμένοι γύρισαν πίσω και έφυγαν. Άλλοι πάλι, ακούγοντας αυλό, γίνονται έξαλλοι από ενθουσιασμό και καταλαμβάνονται από βακχική μανία. Τόσο πολύ διαφορετικός είναι ο επηρεασμός της καλής από την κακή μουσική. Ώστε, τόσο πολύ πρέπει να απέχετε από τα άσματα που επικρατούν σήμερα και από οτιδήποτε είναι ολοφάνερα αισχρό. (Μέγας Βασίλειος)
Μουσική αποχαυνωμένη και διεφθαρμένη, δημιουργεί στις ψυχές πολλή ακολασία. Τα πορνικά τραγούδια, εντυπώνονται στις ψυχές των ακροατών και δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να παρασέρνουν τους πάντες να ασχημονούν. (Μέγας Βασίλειος)
Η μουσική πρέπει να αφορά την διακόσμηση του ήθους και της συστολής του ανθρώπου. (Άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας)