Χιόνι στο κατακαλόκαιρο

Loading...


του Καθηγητή Δρ. Χαράλαμπου Μπούσια, Μέγα Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας

Στα μέρη του Βάλτου της Ακαρνανίας βρίσκεται η Μονή της Παναγίας του Ρέθα.

Τον δέκατο ένατο αιώνα έζησε εδώ ο Όσιος Γέροντας Άνθιμος ο Αρεθιώτης του οποίου η προσευχή είχε μεγάλη δύναμη και εισακουγόταν άμεσα από τον αναστημένο Θεάνθρωπο, για την καθαρότητα της καρδιάς του.

Τα χρόνια της ηγουμενίας του το Μοναστήρι απειλήθηκε από τους Τούρκους στρατιώτες που κατέφθασαν εκεί μια καλοκαιριάτικη ζεστή νύχτα. Αυτοί πλησίασαν τον Άγιο Ηγούμενο και του γνωστοποίησαν τις εντολές των ανωτέρων τους, που ώριζαν την πυρπόληση της Μονής. Αυτός ακλόνητος στην πίστη του τους ρώτησε:
– Εάν ξυπνήσετε το πρωΐ και δείτε μισό μέτρο χιόνι, τι θα κάνετε;

Εκείνοι, που προτιμούσαν να ξεκουραστούν το βράδυ και ενωρίς το πρωΐ να εκτελέσουν το ανόσιο έργο τους, τον ειρωνεύτηκαν, αφού η ζέστη της καλοκαιρινής ημέρας και οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής δεν επέτρεπαν ούτε την παραμικρή σκέψη για χιόνι μέσα στο καλοκαίρι. Δεν πίστευαν ότι «όπου βούλεται Θεός νικάται φύσεως τάξις» και απάντησαν, αφού δεν το πίστευαν, ότι αν σύμβει κάτι τέτοιο θα σηκωθούν να φύγουν χωρίς να πραγματοποιήσουν την εντολή που είχαν λάβει.

Το επόμενο πρωΐ, όταν ξύπνησαν, ω των θαυμασίων Σου, Κύριε, έκπληκτοι είδαν όχι μόνο να χιονίζει, αλλά και το ύψος του χιονιού να έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο. Έντρομοι εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους και αποχώρησαν. Το Μοναστήρι σώθηκε από τον Άγιο Γέροντά του.Ετικέτες