Ο Πατριάρχης που αγωνίζεται για την αγάπη και την καταλλαγή με σωφροσύνη και σθένος

Loading...


«Μπορεί η Καππαδοκία να ορφάνεψε από Ρωμιούς, παραμένουν, όμως, αψευδείς μάρτυρες της διαρκούς παρουσίας τους τα μνημεία και οι εκκλησιές τους, φάροι πνευματικού πολιτισμού, που η λάμψη τους φώτισε όχι μόνο την Ανατολή αλλά όλη την Οικουμένη». Τα παραπάνω τόνισε, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην πρώτη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πατριάρχης 90 χρόνια μετά την Ανταλλαγή στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στην Τζαλέλα/Ευμορφοχώριον της Καππαδοκίας, απ’ όπου πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Ομορφοχώρι της Λάρισας.

 Ο πρώην Υπουργός, ο οποίος συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ετήσιο προσκύνημά του στην Καππαδοκία, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, αποκαλώντας τον «Αυθέντη των Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών», εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάδειξη του ρόλου του Οικουμενικού θρόνου και την ειρήνη και τόνισε:

«Με νεανικό ζήλο επιδεικνύετε άοκνη δραστηριότητα και παρεμβαίνετε όπου προκύπτει ανάγκη, με σωφροσύνη για το καλό της Εκκλησίας. Παρακολουθώ με πόση οξυδέρκεια και σοφία συμβάλετε στο διάλογο των Εκκλησιών, όπως και στις Διαθρησκευτικές Συναντήσεις, προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης. Σήμερα οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία για την ειρήνη, καθώς απειλείται, βαλλόμενη βάναυσα από δυνάμεις του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας».

Και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσθεσε:

«Παναγιώτατε,

Γνωρίζω τι αγώνα κάνετε, ώστε να επικρατήσει η αγάπη και η καταλλαγή. Με σωφροσύνη αλλά και σθένος, απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες αλλά και στη στενομυαλιά από κάθε πλευρά. Γνωρίζω τη βαθιά σας ανησυχία να μην επικρατήσουν φωνές ακραίες. Και είναι πράγματι κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο, μετά από τα όσα έχουν επιτευχθεί. Την προσέγγιση των λαών, τη δυνατότητα να λειτουργούν και πάλι χιλιόχρονες εκκλησιές, που είχαν παραδοθεί στη σιωπή για δεκαετίες. Ελπίζουμε, εντέλει, να επικρατήσει η νηφαλιότητα».

Ο πρώην υπουργός σε ανάμνηση του φετινού προσκυνήματος πρόσφερε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα μικρό αντίγραφο πίνακα, από τη συλλογή του κοινοβουλίου, που απεικονίζει ένα αιωνόβιο δένδρο ελιάς, «σύμβολο της ειρήνης, για την οποία νυχθημερόν προσεύχεσθε και εργάζεσθε».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που τέλεσε επίσης τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σινασό, συλλειτούργησε με τους Επισκόπους Συνάδων κ. Διονύσιο και Αμορίου κ. Νικηφόρο, ενώ συνοδευόταν και από τον Αρχιεπισκόπο Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen. Στο εφετινό προσκύνημα παρόντες ήταν επίσης ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Τσιάρας, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Kerim Uras, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Να σημειωθεί πως ο βουλευτής Καρδίτσας  Κώστας Τσιάρας σε δηλώσεις του υπογράμμισε  πως στην Καππαδοκία χτυπά ζωντανή ακόμα η καρδιά του Ελληνισμού, μέσα από τα έργα και τα μνημεία των κατοίκων της. Ταυτόχρονα, τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργασθούν για την ανάδειξη και προστασία όλων των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που αποκαλύπτουν τον εθνογραφικό πλούτο της περιοχής.

 Ετικέτες