Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: “Αδύνατο να ξεπεραστεί η διαίρεση με τους Καθολικούς”

Ο Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων διαφωνεί με εκείνους που πιστεύουν ότι οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί θα ξεπεράσουν τη διαίρεση.

“Παρά το γεγονός ότι η πίστη μας βασίζεται σε παρόμοια θεμέλια, οι Καθολικοί έχουν διαφορετική διδασκαλία για το Άγιο Πνεύμα. Δεύτερον, σε σχεδόν 1.000 χρόνια ξεχωριστής ύπαρξης έχουμε συσσωρεύσει πολλές αντιφάσεις και διαφωνίες” είπε σε τηλεοπτική εκπομπή στη Ρωσία, απαντώντας πρόσφατη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την αναπόφευκτη ενοποίηση.

Είπε επίσης ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί αιρετικούς και διώκτες της Ορθοδοξίας κάποιους ανθρώπους που αναγνωρίζονται ως Αγιοι από την Καθολική Εκκλησία. “Οι Καθολικοί μιλάνε για πιθανή αγιοποιήση του Κροάτη καρδινάλιου Στεπίνιτ, αλλά σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, ο καρδινάλιος συμμετείχε άμεσα στη γενοκτονία των Σέρβων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου”.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν πολυάριθμες προσπάθειες επιβολής της Ουνίας στους Ορθόδοξους πιστούς κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών και σύγχρονων αντι-ορθόδοξων δραστηριοτήτων στην Ουκρανία.