Ουκρανία: Εμπρησμός Ορθόδοξου Ναού στο Λβιβ (ΦΩΤΟ)

Τον Ιερό Ναό Αγίου Πρίγκιπος Βλαδιμήρου ενέπρησαν οι ακραίοι τη νύχτα στις 3 Φεβρουαρίου 2018 στο Λβιβ της Ουκρανίας.

Όπως τονίζει το ανακοινωθέν του Τμήματος Πληροφορήσεως και Μορφώσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, στις 28 Ιανουαρίου η ακραία εθνικιστική ομάδα «S14» προέβη σε μια ενέργεια δίπλα στο Ναό ζητώντας να κατεδαφισθεί. Το Γραφείο Τύπου της τοπικής επαρχίας χαρακτήρισε όλη την εκδήλωση ως «προβοκάτσια» και απέρριψε τις κατηγορίες για παράνομη κατασκευή του Ναού στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε το επισανίδωμα της στέγης, τις ξύλινες κατασκευές στην έκταση 100 τετραγωνικών μέτρων, το δάπεδο και την επένδυση των τειχών στην έκταση 30 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης έχουν ζημιωθεί ή καταστραφεί ολοσχερώς διάφορα εκκλησιαστικά είδη. Υπέρ του εμπρησμού μιλάει το γεγονός ότι το ρεύμα δεν υπήρχε στο Ναό. Επιπλέον, κατόπιν προσελεύσεως στο Ναό του εφημερίου και των εκπροσώπων της τοπικής επαρχίας διαπιστώθηκε η έλλειψη ενός παραθύρου μέσα του οποίου πιθανώς και διεπράχθη ο εμπρησμός.

«Είναι αδύνατο να παραδεχθούν οι ανθρωποι εκείνο το οποίο ζήσαμε στο Λβιβ. Φαίνεται παράξενο, οταν οι χριστιανοί εκφράζουν την πολιτική τους θέση μέσα από τον εμπρησμό Ναού, τόνισε σχολιάζοντας το γεγονός ο οικείος ποιμενάρχης Αρχιεπίσκοπος Λβιβ και Γαλικίας κ. Φιλάρετος. Ζούμε τον 21ο αι., αλλά καθώς παρατηρούμε, δεν άλλαξε τίποτε από την εποχή των διωγμών κατά του Χριστού. Ο Ιησούς Χριστός υπέστη διωγμούς χθές, υφίσταται σήμερα και θα υφίσταται πάντοτε με μία μόνο διαφορά, ο Χριστός ήταν χθές, είναι σήμερα και θα είναι για πάντα, ενώ τα ονόματα των διωκτών εξαλείφθησαν από το πρόσωπο της γης. Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν! Με βαθιά ελπίδα στο έλεος του Θεού δεχόμεθα τις επισκέψεις Αυτού!».

Πρόκειται για δεύτερο ήδη περιστατικό εμπρησμού Ι. Ναού της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες. Τη νύχτα της 25ης Ιανουαρίου καταγράφηκε η απόπειρα εμπρησμού του Ι. Ναού Γενεθλίου της Θεοτόκου της Ι. Μονής Ντεσιατίνυ Κιέβου. Επ’αυτοφώρω κατελήφθησαν μέλη της οργανώσεως «S14», τα οποία υποπτεύονται για τον εμπρησμό. Έχει κινηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση και το δικαστήριο αποφάσισε την δίμηνη κράτηση των υπόπτων. Την 1 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Ουκρανικής Βουλής για συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, με συμμετοχή των εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δημαρχείου Κιέβου και της Εισαγγελίας, οι εκπρόσωποι της οργανώσεως «S14» ζήτησαν την άμεση κατεδάφιση του Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου σε αντίθετη περίπτωση απειλώντας να τον καταστρέψουν. Με κίνδυνο της βίαιης καταλήωεως της Μονής υπό τη μορφή της τακτικής ενέργειας των ακραίων της οργανώσεως, στις 3 Φεβρουαρίου οι αδελφοί της Μονής κάλεσαν τους πιστούς να παραστούν στη δέηση κοντά στο Ναό, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 3 χιλ. πιστοί. Την ίδια στιγμή οι ακραίοι δίπλα στο Ναό προέβησαν στην ενέργειά τους, ζητώντας την κατεδάφιση του Ναού και την αποφυλάκιση των κρατουμένων υπόπτων του εμπρησμού με συμμετοχή έως 200 άτομα, τα οποία έβαλαν δυνατά τη μουσική, χόρεψαν και αποπειράθηκαν να διακόψουν τη δέηση, προκαλώντας τους πιστούς σε πράξεις βίας.

Στις 4 Φεβρουαρίου οι αδελφοί της Ιεράς Μονής Ντεσιατίνναγια υπέβαλαν αίτηση στο Εφετείο του Κιέβου παρακαλώντας την αποφυλάκιση των κρατουμένων με εγγύηση της Μονής: «Οι αδελφοί της Μονής Ντεσιατίνυ και ολόκληρη η θρησκευτική κοινότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανάς συγχωρούν τους ανθρώπους αυτούς, αντιλαμβανόμενοι ότι παρεκτράπησαν και μετανοούν πλέον ειλικρινά για τις πράξεις τους. Είμαστε πρόθυμοι να τους διδάξουμε να βρουν το σωστό και φωτεινό δρόμο, ο οποίος να τους οδηγήσει στην ειρήνη και την αγάπη».

Στις 5 Φεβρουαρίου οι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό αφέθηκαν ελεύθεροι με την προσωπική εγγύηση βουλευτών τινων του Ουκρανικού Κοινοβολίου.