ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ: Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη θρησκευτικά και πολιτικά συγκυρία, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος προέβη σε μία ηχηρή δήλωση που προκάλεσε έντονες συζητήσεις εντός και εκτός Ρωσίας.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «ειλικρινή πιστό και άνθρωπο της Εκκλησίας».
Η πίστη ως κεντρικό στοιχείο ηγεσίας
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, η ορθόδοξη πίστη του Ρώσου προέδρου είναι όχι μόνο αληθινή, αλλά και δημόσια και συνειδητή. «Ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς δεν ντρέπεται ποτέ να λάβει τα Άγια Μυστήρια, να εισέλθει στον ναό, να κοινωνήσει. Είναι ένας Χριστιανός που ζει με τον Χριστό», δήλωσε, προσθέτοντας πως «η Εκκλησία και η Πατρίδα μας αναγεννώνται μαζί».
Η δήλωση αυτή έγινε παρουσία εκατοντάδων πιστών και μεταδόθηκε αμέσως από ρωσικά μέσα, μεταξύ των οποίων και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Πολλοί ερμήνευσαν την τοποθέτηση του Πατριάρχη ως σαφή επιβεβαίωση της άρρηκτης σχέσης μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας στη Ρωσία, σε μία εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής απομόνωση έχουν προκαλέσει αυξημένη πίεση στο Κρεμλίνο.
Πολιτική θεολογία και σύγχρονη Ρωσία
Η Εκκλησία της Ρωσίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή και το αφήγημα του ρωσικού πατριωτισμού. Η μετασοβιετική περίοδος συνοδεύτηκε από τη θεαματική άνοδο του θρησκευτικού αισθήματος και την αναστήλωση περισσότερων από 30.000 ναών, όπως αναφέρουν πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας (www.patriarchia.ru).
Η στενή σχέση Πούτιν–Κύριλλου εδραιώθηκε ήδη από τη δεκαετία του 2000, όταν ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας στήριξε ενεργά την Εκκλησία, επαναφέροντας τη θεολογική εκπαίδευση και επιτρέποντας την είσοδο της Ορθοδοξίας στα σχολικά προγράμματα.
Η διεθνής αντίδραση και ο ρόλος της Ορθοδοξίας
Η δήλωση του Πατριάρχη Κύριλλου δεν περνά απαρατήρητη σε διεθνές επίπεδο. Εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος (www.ecclesia.gr) σημειώνουν ότι «ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχίζει να υποστηρίζει πολιτικά την ηγεσία της χώρας του, κάτι που σε καιρούς κρίσης είναι αναμενόμενο για την πνευματική ενότητα του λαού, αλλά γεννά και ερωτήματα για την ανεξαρτησία της Εκκλησίας».
Εν τω μεταξύ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο (www.patriarchate.org) έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τον Πατριάρχη Μόσχας, ιδίως μετά τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τη στάση της Ρωσικής Εκκλησίας στο ουκρανικό ζήτημα.
Ο Πούτιν ως «παράδειγμα» Χριστιανού ηγέτη
Η δημόσια αποδοχή του Προέδρου Πούτιν από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της Ρωσίας δημιουργεί ένα μοναδικό μοντέλο ταύτισης πολιτικής και πίστης. Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν περιορίστηκε σε ένα εγκωμιαστικό σχόλιο, αλλά παρουσίασε τον Πούτιν ως πρότυπο Ορθόδοξου ηγέτη, σε αντιδιαστολή με τον «αθεϊσμό των σοβιετικών ετών» και τη θρησκευτική αποστασιοποίηση που παρατηρείται σε πολλές χώρες της Δύσης.
Όπως φαίνεται, ο συμβολισμός της Εκκλησίας ως θεμέλιο εθνικής ταυτότητας παραμένει ισχυρός στη Ρωσία – μια στρατηγική που ενισχύει τη νομιμοποίηση του Κρεμλίνου, την ίδια στιγμή που το εσωτερικό μέτωπο ενώνει θρησκευτική και πολιτική πίστη σε ένα σώμα.
Το vimaorthodoxias.gr θα συνεχίσει να καταγράφει όλες τις πνευματικές και πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με το Πατριαρχείο Μόσχας και την ευρύτερη Ορθοδοξία.