Φόρουμ στο Μινσκ:«Θρησκεία και πολιτιστική ποικιλομορφία: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη»

Loading...


Στο Μινσκ προκειμένου να συμμετάσχει στο Δ΄ Φόρουμ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών αφίχθη στις 2 Ιουνίου 2014 με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Άμα τῃ αφίξει στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μετέβη στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μινσκ, όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μινσκ και Σλουτσκ Παύλο, Πατριαρχικό Έξαρχο πάσης Λευκορωσίας.

Η έναρξη των εργασιών του Δ΄ Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών με θέμα «Η Θρησκεία και ο πολιτισμικός πλουραλισμός: προκλήσεις για τις χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη» κηρύχθηκε το απόγευμα στις 2 Ιουνίου στη συνεδριακή αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μινσκ. Μετέχουν Ιεράρχες των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών δικαιοδοσιών της Ευρώπης, κληρικοί και θεολόγοι.

Ο επίτροπος επί των θρησκειών και εθνικοτήτων της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας κ. Λ. Γκουλιάκο ανέγνωσε μήνυμα του Προέδρου της Λευκορωσίας κ. Α. Λουκασένκο.

Τους συνέδρους επίσης προσφώνησε ο επίτιμος Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας Μητροπολίτης Φιλάρετος Βαχρομέγιεφ, ο οποίος τόνισε την ανάπτυξη του διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, ευχόμενος κάθε επιτυχία και καρποφόρα συνεργασία.

Ο Ορθόδοξος συμπρόεδρος του Φόρουμ Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος ανέγνωσε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο υπουργός εξωτερικών του Βατικανού Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, απέστειλε μήνυμα, το οποίο αναφέρεται στο χαιρετισμό στους συνέδρους του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου.

Ο Μητροπολίτης Μινσκ και Σλουτσκ Παύλος υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα κατά το σημερινό στάδιο της συνεργασίας των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών είναι η διατήρηση ηθικών ευαγγελικών αξιών στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο έχει έντονο συμβολισμό το γεγονός της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού φόρουμ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στο Μινσκ, διότι ανέκαθεν η Λευκορωσία αποτελεί παράδειγμα τη διομολογιακής ειρήνης και επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ των ομολογιών.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας επεσήμανε ότι έχουν γίνει πλέον παραδοσιακές οι απο 2008 συναντήσεις των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών της Ευρώπης. Η μορφή και το θεματολόγιό τους επιτρέπουν να συζητούνται τα πλέον καίρια ζητήματα της σύγχρονης εποχής αλλά επίσης να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε με έμφαση ότι υπό αυτή την κατάσταση δεν είναι δυνατόν να περιορισθούμε μόνο στη συζήτηση των θεωρητικών ζητημάτων, αλλά επιβάλλεται και η συνεργασία στον πρακτικό τομέα. Το βασικό πρόβλημα, το οποίο δεν δέχεται αναβολές, κατά τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ, είναι η τραγωδία στην Ουκρανία, η οποία δεν έχει μόνο την πολιτική, αλλά και τη θρησκευτική διάσταση, «διότι λίαν καταστρεπτικός ήταν εν προκειμένῳ ο ρόλος των Ελληνοκαθολικών. 

Επίσης μίλησαν και οι Ρωμαιοκαθολικοί σύνεδροι. Εν κατακλείδι της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος της Βουδαπέστης-Έστεργκομ Καρδινάλιος Πίτερ Ερντο προσέφερε στο εξαρχάτο της Λευκορωσίας τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Στεφάνου βασιλιά της Ουγγαρίας.

Η τελετή ενάρξεως του Φόρουμ ολοκληρώθηκε με συναυλία της ανδρικής χορωδίας του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μινσκ. Εν συνεχεία εκ μέρους του εξαρχάτου της Λευκορωσίας παρετέθη δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων.

Τέλος το φόρουμ θα συνεχισθεί έως 5 Ιουνίου.Ετικέτες