Τι είπε ο Κύριλλος στον Πούτιν στην αγιορείτικη Μονή Αγίου Παντελεήμονος

Loading...


O Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος συναντήθηκε το Σάββατο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην αγιορείτικη Ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονα και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του κράτους στην αναβίωση της μονής αυτής του Αγίου Όρους.

«Ιδιαίτερες αλλαγές έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Ξέρετε για αυτές τις αλλαγές, διότι πολλά από ό, τι συνέβη συνέβησαν με δική σας πρωτοβουλία και με την υποστήριξή σας», είπε ο Πατριάρχης.

«Το ρωσικό κράτος έχει ενταχθεί ενεργά στις προετοιμασίες για την 1000η επέτειο της ρωσικής παρουσίας στον Άθω, ένα ταμείο δημιουργήθηκε, δημιουργήθηκε ακόμη μια σχετική δομή εκκλησίας και κράτους, και έχει γίνει πολλή δουλειά όσον αφορά στην αποκατάσταση, την κατασκευή και ανακατασκευή», τόνισε

Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι οι ελπίδες του Άθωνα για μια ήρεμη και ειρηνική ζωή ήταν συνδεδεμένες με τη Ρωσία και το λαό της Ρωσίας, αλλά όλοι οι δεσμοί διεκόπησαν μετά την επανάσταση του 1917 και μόνο μερικοί από τους αδελφούς της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα τελικά επέζησαν.

«Ήταν όλα σαν ένα φάντασμα, μερικά από τα κτίρια κάηκαν και κάποια ερήμωσαν,» είπε ο πατριάρχης για την πρώτη του επίσκεψη στο Άγιο Όρος το 1970.

Υπενθύμισε ότι η ρωσική παρουσία στον Άθω τώρα αναβίωση. «Όλο και περισσότεροι μοναχοί, προσκυνητές και εργάτες έρχονται εδώ, πάρα πολλοί πλούσιοι, ορθόδοξοι, βλέποντας την ανάγκη αυτού του τόπου, αντιδρούν με την καρδιά τους με την θλιβερή κατάσταση των Ρώσων μοναχών και φέρνουν τα δώρα τους εδώ, και όχι μόνο στη ρωσική μονή, αλλά σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους «είπε ο πατριάρχης.

Τέλος συνεχάρη κα ιευχαρίστησε τον πρόεδρο επ΄αφορμή της 1000ης επετείου της παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Άθω. tilegrafima.gr