Τα μηνύματα Κύριλλου για τον Πανορθόδοξη και η απάντηση του Μιλήτου Απόστολου

Loading...


Σημαντικά μηνύματα έστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας & πασών των Ρωσιών Κύριλλος στο καλωσόρισμά του προς τις αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι έφτασαν στη Μόσχα με αφορμή τους εορτασμούς για την 1000ή επέτειο της κοίμησης του Αγίου Βλαδιμήρου.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας επέμεινε στο θέμα της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προετοιμασίας της Πανορθόδοξης Συνόδου. 

Το Φανάρι εκπροσώπησαν ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος και ο εκπρόσωπος του Οικ.Πατριάρχη στην Αθήνα Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος , καθώς ο Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων. 

«Σήμερα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, εμείς, οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών,κοινωνούμε από ένα δισκοπότηρο κάτι που μας επιτρέπει να αισθανθούμε στην καρδιά μας, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία. Είναι μεγάλη αξία, το μεγαλύτερο δώρο του Θεού που, παρά τις πολλές πολιτικές αντιξοότητες και άλλες συγκρούσεις, κρατάμε την ενότητά της. Θα πρέπει να αγαπάμε αυτήν την ενότητα ως δώρο του Θεού και ως τη μεγαλύτερη αξία που ήρθε σε μας από τον ίδιο τον Σωτήρα, μέσω των Αγίων Αποστόλων. Και, φυσικά, σημαντικό για εμάς είναι να λάβουμε μέριμνα για όλες τις εκδηλώσεις αυτής της ενότητας» είπε ο κ. Κύριλλος συμπληρώνοντας πως «εάν ένα μέλος υποφέρει, υποφέρουμε όλοι μαζί και εάν ένα μέλος είναι καλά όλα τα μέλη χαίρονται»

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Ρώσο Πατριάρχη, «είμαστε ενωμένοι στην αλληλεγγύη με τους αδελφούς μας που διώκονται και στη φροντίδα μας για αυτούς, είμαστε ενωμένοι στη λατρεία των αγίων, είμαστε ενωμένοι στο γεγονός ότι μαζί αποκρούουμε όποιον θέλει να σπείρει τη διχόνοια και τη διαίρεση στην Εκκλησία».

Κατόπιν επέστησε την προσοχή στα δεινά των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά βέβαια και στη νότιο-ανατολική Ουκρανία,για την οποία είπε πως εκεί «το αίμα Ορθόδοξων Χριστιανών χύνεται , βεβήλωσαν και κατέστρεψαν τους ναούς του Θεού, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έμειναν άστεγοι, και βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο από τους εκπροσώπους των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που οδηγούνται από την ιδεολογία της εθνοτικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

Μιλώντας συγκεκριμένα για τους σχισματικούς του Κιέβου είπε:  «Δεν είμαστε έκπληκτοι όταν βλέπουμε ότι αυτοί που έχουν απαρνηθεί την ενότητα της Εκκλησίας, έχοντας πάει σε σχίσμα, έχουν εξαπολύσει έναν επιθετικό πόλεμο προπαγάνδας προκειμένου να καταστρέψουν την ενότητα του λαού του και τη χώρα , ενθαρρύνοντας τη βία και δυσφημιστικά κατηγορώντας την κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία».

Ο κ.Κύριλλος έθεσε επί τάπητος το ουκρανικό ζήτημα ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να αναγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο στην επικείμενη σύνοδο της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας», και ζητάει προσεκτικη΄προετοιμασία επί του ζητήματος! 

Είπε ακόμη πως βρίσκονται εν αναμονή για την έγκριση διαφόρων εγγράφων και τόνισε πως «εκ μέρους της Πανορθόδοξης Συνόδου πρέπει να ακούγονται ιδέες που θα έχουν απήχηση στις καρδιές των πιστών και σε όλο τον κόσμο».

Στην αντιφώνησή του προς τον Πατριάρχη Κύριλλο για λογαριασμό της Αυτού Αγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και εκ μέρους όλων των εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος έκανε μια ιστορική αναδρομή, και για τον εορτάζοντα Άγιο Βλαδίμηρο επισήμανε πως «για τον ρωσικό λαό έπαιξε τον ίδιο ρόλο που ο Μέγας Κωνσταντίνος έπαιξε στο Βυζάντιο ».

Συμπλήρωσε δε με νόημα πως «στο πνεύμα της αμοιβαίας αγάπης αναπτύχθηκαν περαιτέρω οι σχέσεις της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης με τις όμορφες κόρες της, στη Ρωσική Εκκλησία.»

Με αφορμή τους εορτασμούς του Αγίου Βλαδιμήρου μίλησε για «μια θαυμάσια ευκαιρία για όλους μας να θυμηθούμε τους άθραυστους δεσμούς που συνδέουν τις δύο Εκκλησίες, με την κοινή πολύτιμη βυζαντινή μας κληρονομιά, που θα πρέπει να λειτουργεί για το καλό και την επιθυμία για την ενότητα των καρδιών μας και με ειλικρινή καρδιά για τον ερχομό Αγίας και Μεγάλης Συνόδου’Ετικέτες