Συνεδρίαση Ολομέλειας της Διασυνοδικής Επιτροπής στη Μόσχα

Loading...


Σε συνεδρίαση ολομέλειας υπό προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου συνήλθε στις 29 Ιανουαρίου 2015 η Διασυνοδική Επιτροπή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συνελεύεσεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Σωτήρος Χριστού Μόσχας.

Η συνεδρίαση άρχισε με τη δοξολογία από τον Πρωθιερέα Βλαδίμηρο Ντιβακώφ, Γραμματέα του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών με αρμοδιότητα τη Μόσχα.

Ἐν συνεχείᾳ ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας απεύθυνε χαιρετισμό προς τα μέλη της Διασυνοδικής Επιτροπής, όπου ειδικότερα τόνισε το σπουδαίο ρόλο της ἐν λόγῳ Επιτροπής για τη διευκόλυνση της εκκλησιαστικής διοικήσεως και κάλεσε τους παρισταμένους σε δυναμικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

«Η Ιερά Σύνοδος σας επέλεξε για να ασκήσετε ένα ιδιαίτερο διακόνημα εντός Εκκλησίας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Άλλοι αναδειχθήκατε μέλη της Επιτροπής λόγῳ πλούσιας εκκλησιαστικής πείρας από τις υψηλές θέσεις, άλλοι διότι καρποφόρως εργάζεσθε στο κοινωνικό χώρο, άλλοι δεν κατέχετε σπουδαίες θέσεις και όμως ωφελείτε από τη θέση όπου σας τοποθέτησε ο Θεός. Όλοι από κοινού είμαστε εκείνη τη φωνή της σύγχρονης Εκκλησίας, η οποία η φωνή διά κατανοητών λόγων διατυπώνει διαχρονικές ευαγγελλικές αλήθειες. Καλείται να ηχεί πειστικά ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις του αιώνος τούτου», υπογράμμισε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος.

Αφού ενέκρινε το πρόγραμμα και τη σύνθεση των υποεπιτροπῶν η Διασυνοδική Επιτροπή προέβη σε συζήτηση του κειμένου «Περί μετοχής των πιστών στη Θεία Ευχαριστία» (σχετικά με την προετοιμασία για τη Θεία Ευχαριστία).

***

Η Διασυνοδική Επιτροπή είναι ένα διαβουλευτικό όργανο του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο λειτουργεί κατά το μεσοδιάστημα μεταξή της διεξαγωγής των Τοπικών Κληρικολαϊκών Συνάξεων και Συνόδων Ιεραρχίας ως σκοπό έχουσα την προπαρασκευή των αποφάσεων σχετικά με τα πλέον σημαντικά θέματα του εσωτερικού βίου και εξωτερικής δράσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Στην αρμοδιότητα της Διασνοδικής Επιτροπής ανήκουν ιδίως τα θέματα θεολογίας, εκκλησιαστικής διοικήσεως, εκκλησιαστικού δικαίου, ποιμαντικής, ιεραποστολής, θεολογικής παιδείας, θρησκευτικής εκπαιδεύσεως, διακονίας, σχέσεων Εκκλησίας και κοινωνάις, Εκκλησίας και Πολιτείας, Εκκλησίας και λοιπών ομολογιών και δογμάτων. Η ημερήσια διάταξη της Διασυνοδικής Επιτροπής καθορίζεται από την Τοπική Κληρικολαϊκή Σύναξη, τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, την Ιερά Σύνοδο και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών.

Κατά το παρόν τη Διασυνοδική Επιτροπή συγκροτούν 159 κληρικοί και 34 λαϊκοί.

Δεύτερη μέρα εργασιών 

Δεύτερη ημέρα εργασιών της Διασυνοδικής Επιτροπής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας υπο την προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου άρχισε στις 30 Ιανουαρίου 2015 στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συνελεύσεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Σωτήρος Χριστού.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει δυο θέματα και ειδικότερα: «Εκκλησία αι πολιτισμός» και «Εκκλησία και οικονομία στα πλαίσια τηα παγκοσμιοποιήσεως».

Κατά το παρόν τη Διασυνοδική Επιτροπή συγκροτούν 159 κληρικοί και 34 λαϊκοί.Ετικέτες