Ρωσική Εκκλησία: Η ατζέντα της Πανορθόδοξης δεν ικανοποιεί τις ανησυχίες των ανθρώπων

Loading...


Το Πατριαρχείο Μόσχας δήλωσε ότι η ημερήσια διάταξη της Πανορθόδοξης Συνόδου, η οποία έχει καταρτιστεί για πάνω από μισό αιώνα και έχει ρπογραμματιστεί να λάβει χώρα στην Κρήτη στα τέλη Ιουνίου, δεν είναι αρκετά σημαντική

.

«Υπάρχουν μόνο έξι θέματα που πρέπει να εξεταστούν στη Σύνοδο. Δυστυχώς, σε αυτά τα έξι θέματα δεν περιλαμβάνονται ζητήματα τα οποία, όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων τοπικών Εκκλησιών πιστεύουν, είναι ζωτικής σημασίας και ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των σύγχρονων ανθρώπων,» ανέφερε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για την Εκκλησία, την Κοινωνία και τα Media Vl. Legoyda  κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya-24 την Παρασκευή.

«H ημερήσια διάταξη της Συνόδου δεν περιλαμβάνει ένα τέτοιο σχετικό θέμα όπως ο διωγμός των Χριστιανών», είπε. Την ίδια στιγμή, οι συμμετέχοντες πρότειναν να συζητηθεί το θέμα της νηστείας.«Αλλά δεν έχουμε θέματα που αφορούν τη νηστεία», είπε.

Υπενθύμισε ότι όταν η προσυνοδική διαδικασία  ξεκίνησε το 1950, υπήρχαν συνολικά 100 θέματα για την ατζέντα της μέλλουσας Συνόδου και η Ρωσική Εκκλησία ήταν η μόνη που επέμεν στην προετοιμασία των εγγράφων για όλα τα θέματα. Αλλά οι εκπρόσωποι των άλλων Εκκλησιών άρχισαν να μειώνουν σταδιακά τον κατάλογο των θεμάτων.

Ο Legoyda για άλλη μια φορά είπε ότι σήμερα «η κατάσταση αυτής της επικείμενης εκδήλωσης είναι αμφίβολη, διότι η Αγία & Μεγάλη Σύνοδος απαιτεί τη συμμετοχή 14 τοπικών Εκκλησιών, και σήμερα τρεις εξ αυτών δεν είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε αυτό το διάστημα.»

«Τι καθεστώς θα έχει; Μπορεί ίσως να ονομάζεται, για παράδειγμα, Πανορθόδοξη μια Σύνοδος στην οποία δεν συμμετέχουν όλες οι Εκκλησίες;», είπε.