Πατριάρχης Μόσχας: «Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας παράδειγμα για άλλα κράτη»

Loading...


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος απέδωσε πολύ υψηλή εκτίμηση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για τη συνέπεια στην ακολουθία των θέσεων ηθικής και διεθνούς δικαίου, μεταδίδει η ιστοσελίδα «Patriarkhia.ru».

«Σήμερα ελάχιστοι μπορούν να πουν για τη δική τους εξωτερική πολιτική ότι βασίζεται στις αρχές της ηθικής και του διεθνούς δικαίου», είπε ο Πατριάρχης στα εγκαίνια του ΚΓ’ Χριστουγεννιάτικου Επιμορφωτικού Συνεδρίου στη Μόσχα μετά την ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν.

Όπως επισήμανε ο Προκαθήμενος, σήμερα όλες αυτές οι προαναφερόμενες αξίες πρέπει «να στηρίζονται και να προβάλλονται «.

«Εάν αντί για αυτές τις δύο αρχές χωρίς τις οποίες διαλύεται όλη η διεθνής κοινότητα, θα κυριαρχούν οι αρχές του πραγματισμού, των διπλών προτύπων, η χρήση πολιτικών και ιδεολογικών προτύπων για αιτιολόγηση άμεσης επίθεσης ή πρόκληση του εσωτερικού στις κοινωνίες, ο κόσμος θα βυθιστεί στο χάος «, είναι πεπεισμένος ο Πατριάρχης.

Θεωρώντας ότι σήμερα η Ρωσία «σε πολλά θέματα παραμένει πλήρως ανοικτή προς τη διεθνή κοινότητα «, ενώ υποδέχεται «το κύμα διαφωνιών «, ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχήθηκε να μην «φύγει από το δρόμο αυτό».

«Θα ήθελα να ευχηθώ πάσα επιτυχία στον Σεργκέι Βικτόροβιτς (Λαβρόφ, επικεφαλής του ΥΠΕΞ – συντάκτ,) ο οποίος λαμπρά και τίμια εκπροσωπεί τη χώρα μας στον διεθνή στίβο και σε όλο το σώμα του Υπουργείου Εξωτερικών «, πρόσθεσε.

Το ΚΓ’ Χριστουγεννιάτικο Επιμορφωτικό Συνέδριο άνοιξε την Κυριακή με τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Σωτήρος Χριστού. Την ηγήθηκαν ο Πατριάρχης Αντιόχειας και Πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι’ και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Στις εργασίες του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού και κοινωνικού συνεδρίου που αφιερώνεται φέτος στα 700 χρόνια από την γέννηση του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ, συμμετέχουν σχεδόν 12 χιλιάδες ιερείς και κοσμικοί από όλες τις περιοχές της Ρωσίας.Ετικέτες