Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου και εν συνεχείᾳ στο εργοστάσιο εκκλησιαστικών ειδών «Σόφρινο» μετέβη στις 26 Μαΐου 2014 ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, ο οποίος πραγματοποιεί την ειρηνική του επίσκεψη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.

Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας συνόδευε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Βίντιν Δομετιανό, Λοβτσάν Γαβριήλ, Βάρνας και Βελίκαγια Πρεσλάβας Ιωάννη, Ρούσεν Ναούμ, τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Μίσεβ, Προϊστάμενο του Συνοδικού Τμήματος Θείας Λατρείας, τον Αρχιμανδρίτη Θεόκτιστο Δημητρώφ, εκπρόσωπο του Πατριάρχη Βουλγαρίας παρά τον Πατριάρχη Μόσχας κα.

Στην είσοδο της Μονής τον Αγιώτατο Πατριάρχη Νεόφυτο υποδέχθηκαν ο Καθηγούμενος της Λαύρας Αρχιεπίσκοπος Σέργκιεφ Ποσάντ Θεόγνωστος, ο Αρχιεπίσκοπος Βερεγιάς Ευγένιος, Σχολάρχης των Θεολογικών σχολών Μόσχας, ο επί της τάξεως της Μονής Αρχιμανδρίτης Παύλος Κριβονόγκωφ. Παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Μεξικού, Κεντρώας Αμερικής, Βενεζουέλας και Καραϊβικής Αντώνιος του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας και η συνοδεία προχώρησαν στο Καθολικό της Αγίας Τριάδος, όπου μετά από σύντομη δοξολογία προσκύνησαν τα τιμία λείψανα του Οσίου Σεργίου και λοιπά ιερά κειμήλια.

Τον Αγιώτατο Πατριάρχη προσφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Σέργκιεφ Ποσάντ Θεόγνωστος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πάντα έμπλεοι ιερών συναισθημάτων και έντονης συγκινήσεως υποδεχόμεθα εκείνους για όσους η Λαύρα ήταν για κάποιο διάστημα σπίτι τους. Επεγνωσμένη είναι η αγάπη Σας για τη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου και για το αναπόσπαστο μέρος της Θεολογικές Σχολές Μόσχας. Είναι χαρά μας να Σας υποδεχθούμε εδώ και έχουμε τη δυνατότητα να προσευχηθούμε μαζί σας μπροστά στα τιμία λείψανα του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημῶν Σεργίου, Ηγουμένου του Ραντονέζ διά των πρεσβειών του οποίου ο Θεός να Σας ενδυναμώνει στην άρση του δυσβάστακτου Πατριαρχικού σταυρού και του φορτίου του Χριστού για τον οποίο είπε ο Κύριος ότι ο ζυγός μου χρηστός και φορτίο ελαφρύ (Ματθ. 11.30).

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόγνωστος προσέφερε στον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο ένα ιερό εγκόλπιο και μια εικόνα του Οσίου Σεργίου.

ΑντιφωνώνταςοΠροκαθήμενοςτηςΟρθοδόξουΕκκλησίαςτηςΒουλγαρίαςτόνισε:

«Ευχαριστώ τον Θεό για τη δυνατότητα και πάλι να βρεθώ στη θεόσωστη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου, στην αγαπητή στην καρδιά μου Θεολογική Ακαδημία Μόσχας, όπου στις ημέρες της νεότητός μου συνετέλεσε τα μέγιστα στην πνευματική μου προκοπή και την πορεία μου ως ψάλτης. Σας ευγνωμονώ αγαπητοί μου εν Χριστῳ αδελφοί για την θερμή υποδοχή και τα αδελφικά σας συναισθήματα απέναντι στο λαό μου και την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, της οποίας Θεού βουλήμασι αξιώθηκα να αναλάβω αρχηγός σε διαδοχή του αλήστου μνήμης και αοιδίμου πατρός ημῶν Πατριάρχου Μαξίμου, τον οποίο πολλοί από σας ενθυμούνται ως ειλικρινή φίλο του Ρωσικού λαού και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας…

Για μας τους Ορθοδόξους Βούλγαρους η Θεολογική Ακαδημία Μόσχας πάντα ήταν επιθυμητός και προτιμότερος τόπος θεολογικής καταρτίσεως σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις της Ορθοδόξου θεολογίας και πνευματικότητος. Γι΄αυτό ως νεοεκλεγείς Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας πάντα θα ενθαρρύνω τη στενή συνεργασία μεταξύ των θεολογικών σχολών Βουλγαρίας και Ρωσίας και ιδιαίτερα με την θεολογική σας ακαδημία, η οποία κατάρτισε θεολογικώς και συνέβαλε στην πνευματική προκοπή πλήθους κληρικών από τη Βουλγαρία τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.

Σήμερα όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες πνευματικές προκλήσεις, ενώ η εν Χριστῳ ζωή και η εφαρμογή του αγίου Αυτού θελήματος πολλοί είναι οι οποίοι τις βλέπουν ως κατάλοιπο παλαιών εποχών που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, η θεολογική παιδεία και αγωγή είναι σπουδαία και επίκαιρη για την επιτέλεση της αποστολής της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας και για το αρρήκτως συνδεδεμένο με την επιτυχία της μέλλον των αδελφικών μας λαών…

Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας εύχομαι αγαπητοί μου εν Κυρίῳ αδελφοί, ακόμα μεγαλύτερο θάρρος, την εν θεῳ αφοσίωση στην εφαρμογή του αγίου θελήματος του Θεού και κάθε επιτυχία στον αγρό της θεολογικής και εκκλησιαστικής μορφώσεως…

Να έχουμε πάντα ευλογία του Θεού και κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Αμήν!»

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος και η συνοδεία του έψαλε το «Αιωνία η μνήμη» στον περίφημο χοράρχη Αρχιμανδρίτη Ματθαίο Μορμύλ, υπό τη διεύθυνση του οποίου ο μέλλων Πατριάρχης Νεόφυτος έψαλε στη χορωδία κατά τη φοίτησή του στη Θεολογική Σχολή Μόσχας.

Επίσης ο Πατριάρχης Βουλγαρίας προσκύνησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και από εκεί μετέβη στο Παρεκκλήσι της Αγίας Σκέπης της Παναγίας της Θεολογικής Σχολής Μόσχας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από το Σχολάρχη Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο, ους καθηγητές και φοιτητές της Σχολής.

Ακολούθησε σύντομη ξενάγηση της αντιπροσωπείας στο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου της Ακαδημίας.

Αυθημερόν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας επισκέφθηκε και το εργοστάσιο εκκλησιαστικών ειδών «Σόφρινο».Ετικέτες