Ο Ιλαρίων επαναφέρει το θέμα της Εκκλησίας της Τσεχίας-Ανοικτή κόντρα με το Φανάρι

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Βαθαίνει η κόντρα Φαναρίου-Μόσχας σε πολλά επίπεδα και με αυτά τα δεδομένα πολύ δύσκολα θα διεξαχθεί η πολυθρύλητη Πανορθόδοξη Σύνοδος. Το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας χειροτόνησε κληρικό της Εκκλησίας της Τσεχίας & Σλοβακίας-της οποίας ο Προκαθήμενος Ράστισλαβ δεν αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο-προειδοποιώντας ακόμη και για σχίσμα!  

Μάλιστα το Φανάρι είχε ζητήσει τον Οκτώβριο εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου μετά και τις δηλώσεις του Ραστισλαβ κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. 

Λίγο πριν μας αποχαιρετίσει το 2015, σε άρθρο του με τίτλο «Ανοιχτά προς ακύρωση η Πανορθόδοξη-Τι θέματα θέτει ο Ιλαρίων» το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ σημείωνε μεταξύ άλλων πως ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων είχε θέσει εκ νέου το ζήτημα της Εκκλησίας Τσεχίας & Σλοβακίας λέγοντας:   «Είναι αμφίβολη η δυνατότητα μιας Παν-ορθόδοξης Συνόδου κατά το χρόνο που έρχεται, όταν κάποιες ορθόδοξες εκκλησίες βρίσκονται σε κατάσταση ανεπίλυτων συγκρούσεων, καθώς και όταν ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας δεν έχει αναγνωριστεί από μια σειρά από ορθόδοξες εκκλησίες».

Το μήνυμα προς το Φανάρι ήταν σαφές. 

Χθες, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στη Ρωσία, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου,  ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας πήγε ένα βήμα παραπέρα αφού στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Kotelniki στη Μόσχα, χειροτόνησε ιερέα από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, τον διάκονο Αλέξανδρο (Galushko). ΜΙα κίνηση με συμβολική σημασία.

Ο Ρώσος Μητροπολίτης συλλειτούργησε μεταξύ άλλων και με εκπρόσωπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας τον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ (Shemyatovsky) και μιλώντας για το θέμα της Εκκλησίας της Τσεχίας ανέφερε: 

«Χαίρομαι που σήμερα εορτάζουμε τα Χριστούγεννα με Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.Ο πατέρας Σεραφείμ, μας υπενθύμισε τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η εκκλησία σας, αλλά πιστεύουμε ότι οι δυσκολίες που έχουν προκύψει – ίσως λόγω της παρεξήγησης, λόγω της ανθρώπινης φιλοδοξίας – θα παρακαμφθούν και ότι η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας θα αποκατασταθεί. Δυστυχώς, έχουμε μπροστά στα μάτια μας κακά παραδείγματα για το πώς μερικές φορές οι άνθρωποι οδηγούνται από τα πάθη και τις φιλοδοξίες τους, και καταπατούν το πιο ιερό πράγμα, που πρέπει να είναι η αμετάβλητη ενότητα της Εκκλησίας. Αυτό συνέβη περισσότερο από είκοσι χρόνια στην Ουκρανία, όπου ένας από τους ιεράρχες της χρησιμοποιώντας μια δύσκολη πολιτική κατάσταση και την υποστήριξη των τότε κρατικών αρχών διέπραξε σχίσμα. Και τώρα η διάσπαση είναι μια επώδυνη πληγή στο σώμα της Εκκλησίας. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και σε άλλες τοπικές εκκλησίεςΕπίσης προσευχόμαστε για την Ουκρανία. Ευχόμαστε στην ουκρανική γη να υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης καθώς και της τάξης στην Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενιαίας Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.Προσευχόμαστε σήμερα και ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας, για την ενότητά της και για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η αρμονία»

οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας:

 Ετικέτες