Νέα επίθεση Ιλαρίωνα στους σχισματικούς του Κιέβου

Loading...


Το Πατριαρχείο Μόσχας εμφανίζεται προβληματισμένο από τις προσπάθειες κάποιων συντονισμένων κύκλων να δώσουν στην εμφύλια διαμάχη στην Ουκρανία διάσταση διαθρησκευτικού χαρακτήρα. Επίσης εκφράζει εκ νέου την ανησυχία του για τις διώξεις Ορθοδόξων πιστών στη χώρα.

«Εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον και την υποστήριξη των τοπικών αρχών, εκπροσώποι της μειοψηφούσας κοινότητας του λεγόμενου Πατριαρχείου Κιέβου, που υποστηρίζεται από ριζοσπαστικά στοιχεία, προχωρούν σε κατασχέσεις εκκλησιών μερικές φορές με απροκάλυπτα βίαιες μεθόδους. Πάνω από 30 εκκλησίες που άνηκαν στην κανονική Εκκλησία έχουν ήδη κατασχεθεί από τους διαφωνούντες» δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας του είπε σε διεθνές φόρουμ στη Μόσχα την Πέμπτη.

Ως παράδειγμα, ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατάσχεση μιας εκκλησίας στο χωριό Katerynovka στην Ουκρανία στην περιφέρεια Ternopol, όπου αξιωματικοί των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έκαναν σωματική επίθεση εναντίον ενός μεγάλου αριθμού προσκυνητών, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς στους περισσότερους εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και ανήλικων παιδιών.

«Κατά κανόνα, οι καταγγελίες που υποβάλλονται στα δικαστήρια αλλά και ενώπιον των κεντρικών αρχών μένουν αναπάντητες, και οι κατασχέσεις των εκκλησιών συνεχίζονται», είπε.

«Με λύπη μου, οφείλω να ομολογήσω ότι ορισμένες ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ουκρανία ενδιαφέρονται για την μετατόπιση της εμφύλιας σύγκρουσης σε διαθρησκευτική διάσταση. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Τελος μιλώντας για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ανέφερε πως εν αντιθέσει με τους ριζοσπάστες εκείνη διατηρεί ουδετερότητα στην πολιτική σύγκρουση που έχει χωρίσει την Ουκρανία, αλλά η ουδετερότητα δεν σημαίνει αδιαφορία.

 Ετικέτες